• 18/01/2013
  • |     BB

CREG certificeert Elia als onafhankelijk transmissienetbeheerder

Federaal energieregulator CREG certificeert Elia System Operator als transmissienetbeheerder voor elektriciteit volgens het model van 'full ownership unbundling'.

Trefwoorden: #creg, #elia

Lees verder

Nieuws

( Foto: E.ON )

ENGINEERINGNET.BE -- Met de certificering stelt regulator CREG dat Elia onafhankelijk is ten opzichte van de elektriciteitsproducenten en –leveranciers.

De CREG legt die vereiste, de zogenaamde 'ownership unbundling' als regulator op aan de netbeheerders, zoals dat ook door Europa geëist wordt.

Eind 2012 had ook 50Hertz, de Duitse dochteronderneming van Elia, als enige van de vier Duitse netbeheerders, al zo'n certificering verkregen.

"De certificering moet onder meer de optimale werking van de elektriciteitsmarkt waarborgen door de leveranciers en de producenten in gelijkwaardige mededingingsomstandigheden te plaatsen en door de onpartijdigheid van de transmissienetbeheerder voor de toekomst te bevestigen", stelt Dominique Woitrin, Directeur voor de Technische werking van de markt bij de CREG.

Aan de certificering waren een reeks voorwaarden verbonden, meer bepaald een aantal aanpassingen van de statuten van Elia System Operator en Elia Asset.