• 05/02/2013
  • |     BB

Telenet-panne: wat was er technisch aan de hand?

Vele Telenet-klanten hadden zondagochtend 3 februari geen internet, vaste telefoon en een probleem met interactieve digitale televisie. Wat was er technisch precies aan de hand?

Trefwoorden: #panne, #sickinge, #telenet

Lees verder

Nieuws

( Foto: Telenet, Duco Sickinghe )

ENGINEERINGNET.BE -- 'Sorry! Vlaanderen zonder internet op zondag 3 februari 2013'. Zo verontschuldigt CEO Duco Sickinghe zich in hoogsteigen persoon in een blog bij zijn klanten.

Zondagochtend viel bij veel klanten van Telenet - waaronder bij ondergetekende - het internet en de vaste telefoon uit, en gaf de digitale televisie aan dat er 'een technisch probleem' was. Het duurde tot 14 uur vooraleer het probleem was opgelost.

Wat was er – technisch - aan de hand? Sickinghe in zijn blog: "Elk apparaat dat een internetconnectie nodig heeft, vraagt een nieuw IP-adres aan met een bepaalde regelmaat. Hiervoor staan redundante servers in, dit betekent dat elk van deze machines in een normale situatie de 'load' of de 'vraag naar IP-adressen' volledig zelfstandig aan kan."

"Om alle internetverkeer in Vlaanderen te regelen hebben we 4 servers. Eén is voldoende om de volledige load of vraag aan te kunnen. We hebben er dus 3 die dienen als extra veiligheid of back-up."

"Zaterdagnacht voerden we een aantal updates uit op deze machines. Door een fout geraakten ze 'overloaded' waardoor er uiteindelijk geen IP-adressen meer de klanten geraakten. Alle servers toonden allemaal op hetzelfde moment dezelfde fout. Deze apparatuur wordt regelmatig geüpdatet (4-6 maal per jaar), en we onderzoeken waarom dit probleem nu net voorkwam.'

Telenet gaf de raad de modem opnieuw op te starten door de stekker een 10-tal seconden uit het stopcontact te halen en daarna weer in te steken.

Maar te vaak na elkaar resetten kan de modem beschadigen. Dat bleek heel wat mensen overkomen te zijn toen Telenet meer meldingen over kapotte modems binnenkreeg dan normaal. Als compensatie biedt het bedrijf een gratis filmpje aan. En een nieuwe modem als de oude de geest gegeven heeft.