• 08/02/2013
  • |     BB

Ook tijdelijk minder werk bij twee VDL-busfabrieken in Valkenswaard

VDL voorziet in 2013 te weinig werk om zijn twee busfabrieken in Valkenswaard volledig aan de gang te houden. Van Hool voert al zeker economische werkloosheid in.

Trefwoorden: #crevits, #de lijn, #hilde crevits, #koningshooit, #van hool, #VDL

Lees verder

Nieuws

( Foto: VDL )

ENGINEERINGNET.BE – Na busbouwer Van Hool in België, laat nu ook VDL weten zijn personeel niet aan het werk te kunnen houden in 2013, 'vanwege de sterk teruglopende bussenmarkt'. VDL bouwt zowel in Nederland (Valkenswaard) als in België (Roeselare) bussen.

De busbouwer geeft aan zijn Nederlandse medewerkers zoveel mogelijk te zullen inzetten in andere bedrijven uit de VDL-groep, maar vraagt overleg met de vakbonden om te bekijken hoe ze de terugloop tijdelijk kunnen opvangen. Economische werkloosheid – in Nederland: 'deeltijd-ww' – is namelijk niet mogelijk bij onze Noorderburen.

In een mededeling is VDL alles behalve optimistisch over de toekomst: 'De Europese vraag in de bussenmarkt is de laatste jaren met meer dan 20% gedaald, en de orderontvangsten laten nog geen sterke verbetering zien'.

De onderneming wist zijn marktaandeel naar eigen zeggen 'desondanks te verhogen van 4,9% in 2008 naar 5,9% in 2012', maar dat volstaat dus niet om over heel 2013 werkgelegenheid voor al zijn personeel in Valkenswaard te garanderen.

Van zijn kant voert concurrent Van Hool al zeker economische werkloosheid in. Net als VDL mag de Belgische constructeur meer bussen voor De Lijn bouwen dan oorspronkelijk gepland, maar ook in Koningshooikt volstaat dat niet om volledige werkgelegenheid te verzekeren.

De Vlaamse regering had oorspronkelijk de opdracht van 291 bussen toegekend aan het Franse Irisbus (237), Van Hool (27) en VDL (27), maar herschikte die bestelling in extremis na protest van Vlaamse zijde.

Irisbus, een onderdeel van het Italiaanse Iveco, mag nu nog slechts 160 dieselbussen bouwen, Van Hool krijg er 5 waterstofbussen en 3 elektrische bussen bij, en VDL mag ook 41 microbussen bouwen. Bovendien zal er nog een nieuwe aanbesteding uitgeschreven worden voor 123 hybride bussen.

'De toewijzing voor de bussen met Euro VI-motor is gebeurd volgens de Europese richtlijnen', zo meldt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits op haar website 'na een Europese aanbesteding op basis van kwaliteit en kostprijs gedurende de levenscyclus van de bussen. De elektrische bussen maken deel uit van de elektrische proeftuinen van de Vlaamse overheid. De waterstofbussen passen in een Europees project dat Vlaanderen cofinanciert'.