• 13/02/2013
  • |     BB

Welslagen Belwind II-project van cruciaal belang voor Alstom

Gisteren is de gondel van Alstom's nieuwe windturbine per schip in Oostende aangekomen. Voor de Franse engineeringgroep staat er veel op het spel: het moet er tegen 2017 nog 270 bouwen.

Trefwoorden: #alstom, #belwind, #blighbank, #haliade, #oostende, #siemens, #vestas

Lees verder

Techniek

( Foto: Alstom )

ENGINEERINGNET.BE - De gondel met de rotorkop - het centrale turbine-onderdeel dat op de mast samen met de 3 wieken wordt gemonteerd – oogt alvast indrukwekkend. Hij is 20m lang, 8m breed, 8m hoog en 400 ton zwaar (foto).

De Haliade 150 is de nieuwe offshore turbine van 6 MW van Alstom die zal worden geïnstalleerd in het Belwind II-park op 45 km van de kust, ter hoogte van de Belgische zandbank Blighbank, vlakbij de haven van Oostende.

De volgende weken gaat daar Faze 2 van het project van start, waarbij de turbine op het al bestaande platform van Faze 1 wordt aangesloten. De assemblage gebeurt in de Oostendse Rebo-terminal.

Het gaat overigens tegelijk om de tweede 'fieldtest' van de nieuwe turbine. Alstom heeft van dit model nog maar één proefturbine geïnstalleerd. Die staat op het vasteland op de site van Carnet (Loire Atlantique) in Frankrijk en had tot doel de nodige certificaten voor landturbines te behalen.

De tweede geïnstalleerde windturbine zal dus die voor het Belwind-park zijn. Daarmee wil de Franse engineeringgroep ook de vereiste projectcertificaties voor offshore-turbines verwerven. Dat de technische specificaties - de vermogenscurve en de kwaliteitskenmerken - bevestigd worden, is essentieel om aan de GOS-normen voor windenergie te voldoen.

De eerste twee Haliade-turbines vormen maar een voorproefje van wat er nog komt, maar de Belwind-turbine speelt dus wel een cruciale rol in de strategie van Alstom.

Het concept ervan werd door Alstom namelijk ontwikkeld als antwoord op een door de Franse regering in 2011 uitgeschreven aanbesteding. De Fransen wil tegen 2017 niet minder dan 1,9GW capaciteit aan offshore windenergieproductie geïnstalleerd zien.

Een consortium van EDF Énergies Nouvelles en Dong kreeg de opdracht om drie windparken van telkens 1,4GW te bouwen op drie locaties - Saint-Nazaire, Courseulles-sur-Mer en Fécamp – wat goed is voor 240 windmolens. Alstom mag ze allemaal leveren … mits de nodige certificaten.


ACHTERGROND
Bij de bouw en installatie zijn meerdere Belgische ondernemingen betrokken: Iemants - Smulders voor de fabricage van de substructuur (jacket) , CG voor de transformator, Saerens & Aertssen Kranen en Roll-it voor de hijswerkzaamheden, Deme-GeoSea voor de installatiewerken op zee, Jan de Nul voor de offshore schepen voor de filterlaag en infieldkabel, CMI Off Shore Services.

TECHNIEK
Voor de engineers onder ons wierpen we een blik op de achterliggende technologie. Alstom beweert uiteraard de beste te hebben – dat horen we ook geregeld van bijvoorbeeld Siemens en Vestas – maar springt wel uit de band door zonder tandwielkast en met rechtstreekse aandrijving – 'Direct Drive' - van de generator te werken. De door Alstom gebruikte technologie levert een lichter en compacter systeem op, met minder onderdelen. Dat is belangrijk, want minder mechanica impliceert minder onderhoud, een van de duurste kostenposten van offshore energieopwekking.