• 13/02/2012
  • |     BB

Alstom en Cofely Besix slepen groot onderhoudscontract in de wacht

Consortium van Alstom en Cofely Besix gaat 13 jaar lang tramstelsel in Verenigde Arabische Emiraten onderhouden.<br>

Trefwoorden: #alstom, #besix, #cofely, #dubai, #emiraten, #engineering, #metro, #tram

Lees verder

b2b

( Foto: Dubai Metro )

ENGINEERINGNET.BE -- De overheid van Dubai heeft voor een periode van 13 jaar het onderhoud van zijn tramstelsel van Al Sufouh toevertrouwd aan het consortium Alstom en Cofely Besix.

De totale som van het contract bedraagt 120 miljoen euro, waarvan 68 miljoen euro voor Alstom, de leider van het consortium, en 52 miljoen euro voor Cofely Besix.

Naar verluidt was het het Belgische Cofely Services dat als referentie op het vlak van facility management en energiebeheer gold om het contract binnen te halen.

Het globale onderhoudsaanbod is gebaseerd op een prestatiedoelstelling die dagelijks gemeten wordt in termen van beschikbaarheid van het transportsysteem en de bijbehorende infrastructuur.

Op die manier kan de werking van het tramsysteem – dat 20 uur per dag gebruikt wordt, van 5 tot 1 uur – geoptimaliseerd worden.

Het gaat om een toekomstig project: het tramstelsel is momenteel in aanbouw, en oplevering wordt verwacht eind 2014. Daarmee zal Dubai de eerste stad zijn in de Golfregio met een tramlijn.

De trams in Dubai zullen werken met de APS-technologie, een techniek die in 2003 voor het eerst werd toegepast in Bordeaux en ondertussen ook in Reims, Angers en Orléans.

Bij APS (Alimentation Par le Sol) zijn er geen bovenleidingen, maar krijgt de tram zijn voeding via een derde rail op de grond. Op die manier wordt het karakter en het historische erfgoed van het stadscentrum niet verstoord.