• 15/02/2013

Bemande ruimtevaart richting mars met kernmotor? (+video)

Testen met kernmotor genereren alvast waterstof van 2.760 graden Celsius, met een druk van ongeveer 6.895 kPa.

Trefwoorden: #kernreactor, #mars, #nasa

Lees verder

Techniek

ENGINEERINGNET -- NASA experimenteert met nucleair-thermische raketmotoren om te komen tot een volgende generatie raketten.

De nieuwe raketmotoren zullen een kernreactor aan boord hebben die waterstof verhit tot extreem hoge temperaturen. Dat zal dan ontsnappen door een gaatje met een snelheid van ongeveer 10 km/s, en zo de nodige aandrijfkracht genereren.

Het vermogen dat zo'n motoren kunnen ontwikkelen, is enorm. Het wordt enkel beperkt door de temperatuur die het materiaal (waarvan de motor is gemaakt) aankan.

De ingenieurs bij NASA vermoeden dat deze technologie een belangrijke stap is op weg naar bemande ruimtevaarten richting Mars.

Onlangs zijn diverse testen uitgevoerd met de Nuclear Thermal Rocket Element Environmental Simulator (kortweg NTREES). Er werd waterstof van 2.760 graden Celsius bekomen, en met een druk van ongeveer 6.895 kPa.

De bekomen testresultaten zullen worden gebruikt om het raketontwerp verder te verbeteren.


(KV)

foto NASA: Mike Houts -links- projectmanager nucleaire systemen bij het Marshall Center, bespreekt testen met Bill Emrich, die de Nuclear Thermal Rocket Element Environmental Simulator, dus NTREES, beheert.

Video: reeds in de jaren '60 werd met zo'n nucleaire motoren geëxperimenteerd.