• 20/02/2013
  • |     BB

Waalse bedrijven krijgen 10 à 85% korting op Elia's tariefverhoging

Bedrijven in Wallonië genieten kortingen van 10 à 85% op de tariefverhoging die Elia vanaf 2013 doorvoert om hernieuwbare energie te financieren. Dat heeft de Waalse regering beslist.

Trefwoorden: #agoria, #elia, #uwe, #’Union wallonne des entreprises

Lees verder

Nieuws

( Foto: E.ON )

ENGINEERINGNET.BE -- Eind 2012 gaf de energiewaakhond CREG aan netbeheerder Elia toestemming om zijn tarief voor de openbare dienstverplichting voor de financiering van de steunmaatregelen voor hernieuwbare energie in Wallonië te verhogen.

Daardoor werd het betrokken tarief met ingang van 1 januari 2013 verhoogd, van 5,94 euro per MWh tot 13,81 euro per MWh. Die verhoging kwam bovenop de vorige van 1 oktober 2012.

Daardoor werden de totale kosten van de openbare dienstverplichting van Elia voor de financiering van de steun voor hernieuwbare energie in drie maanden tijd met 12 vermenigvuldigd.

Agoria en de ’Union wallonne des entreprises ' zonden daarop een brief naar de Waalse regering, de partijvoorzitters en het parlement met een aantal alternatieve voorstellen.

Dankzij die 'démarches', zo stelt de technologiefederatie, 'heeft de Waalse regering nu beslist het concurrentievermogen van de Waalse elektriciteitsverbruikende ondernemingen te vrijwaren door op de betrokken extrakosten een verminderingspercentage toe te passen'.

Dit percentage zou als volgt zijn:
- voor op het laagspanningsnet aangesloten ondernemingen: -10%
- voor op het middenspanningsnet aangesloten ondernemingen die niet tot een brancheakkoord zijn toegetreden: -50%
- voor op het middenspanningsnet aangesloten ondernemingen die tot een brancheakkoord zijn toegetreden: voor de schijf tussen 0 en 20 GWh: -80% en voor de schijf tussen 20 en 100 GWh: -85%.

Een werkgroep bestaande uit vertegenwoordigers van de betrokken kabinetten moet nu naar verluidt snel de praktische modaliteiten voor de toepassing van dit degressiviteitsprincipe vastleggen.

'De beslissing van de Waalse regering is ongetwijfeld een stap in de goede richting', aldus Agoria in zijn nieuwsbrief. 'Nu moet nog zo vlug mogelijk werk worden gemaakt van de hervorming van het steunsysteem voor residentiële fotovoltaïsche installaties (oorzaak van de huidige problemen op de markt van de groenestroomcertificaten en van de extra Elia-heffing), waarbij een redelijke rendabiliteit wordt gegarandeerd en kwaliteitsnormen en een sociaal-economische return voor de lokale economie worden opgelegd'.