• 21/02/2013
  • |     BB

Europese kopstukken wetenschapsbeleid voor topoverleg verzameld in Brussel

Vlaanderen voortrekker in ontwikkeling ‹European Research Area› met méér samenwerking tussen wetenschappers en een betere uitwisseling van onderzoeksresultaten.

Trefwoorden: #Elisabeth Monard, #era, #european search area, #ingrid lieten, #Science Europe, #wetenschap

Lees verder

research

( Foto: iMinds, Ingrid Lieten )

ENGINEERINGNET.BE -- Vandaag zakten delegaties uit meer dan 20 Europese landen naar Brussel af voor topoverleg. Ministers, leden van wetenschappelijke onderzoeksinstituten en afgevaardigden van financiële instellingen staken de koppen bij elkaar om werk te maken van de verdere uitbouw van de European Research Area, het 'ERA'.

Bij ERA staat alles in het teken van méér samenwerking en een betere uitwisseling van onderzoeksresultaten om wetenschap in Europa te stimuleren.

'Zeker in het grenzenvrije Europa moet elke mogelijke samenwerking tussen wetenschappers gestimuleerd worden', stellen de inrichters in een mededeling. 'Maar ook open toegang tot wetenschapsresultaten is een troef om wetenschap in Europa verder te laten uitblinken'.

‘Europese samenwerking’ en ‘Open Access’ zijn dan ook niet toevallig twee van de beleidsthema’s die tijdens deze high-level workshop worden uitgespit.

Vlaams minister Ingrid Lieten is er trots op dat Vlaanderen gastheer mag zijn voor deze workshop: “Science Europe is een jong initiatief. Vlaanderen is een regio die innovatie daadwerkelijk ondersteunt en daarom willen wij de Europese wetenschappelijke ruimte mee vorm geven. Door deze Europese topmensen in Vlaanderen te verzamelen kunnen wij ons wetenschapsbeleid nog beter afstemmen op de Europese context.”

Ook Elisabeth Monard, secretaris-generaal van het Fonds Wetenschappelijk Onderzoek, ziet het overleg als een opportuniteit voor netwerking: “FWO was van bij aanvang betrokken bij de oprichting van Science Europe, een instelling die de verschillende nationale fondsen en instellingen die fundamenteel wetenschappelijk onderzoek steunen en uitvoeren, verenigt."

"Afstemming op Europese schaal zorgt er ook voor dat onze Vlaamse FWO-onderzoekers sterker staan om hun excellentie internationaal waar te maken.”