• 22/02/2013

Magnum-PSI maakt ITER-achtig plasma

Eerste geslaagde laboratoriumexperiment ter wereld dat intense plasmacondities vertoont zoals bij toekomstige fusiereactor ITER.

Trefwoorden: #iter, #kernfusie, #tokamak

Lees verder

research

( Foto: Differ )

ENGINEERINGNET -- Research engineer Hans van Eck ontwierp Magnum-PSI, een plasmagenerator van DIFFER (Dutch Institute for Fundamental Energy Research) die als eerste laboratoriumexperiment ter wereld de intense plasmacondities vertoont die zullen optreden bij de uitlaat van de toekomstige fusiereactor ITER (waar voor het eerst een netto overschot van fusie-energie zou worden geproduceerd).

Het experiment is gebouwd om vóór de start van ITER te onderzoeken hoe de wand van de uitlaat zal reageren op het hete deeltjesmengsel van de fusiebrandstof.

Van Eck's ontwerp maakt continue plasmabeschieting mogelijk door middel van een supergeleidende magneet met 16 kijkpoorten en een grote binnendiameter. Door een flinke vertraging in de levering door de fabrikant is Magnum-PSI wel gestart met conventionele, gepulste magneten.

In eerste experimenten in 2012 hebben Van Eck en zijn collega's laten zien dat Magnum-PSI de geplande plasmacondities zoals deeltjesdichtheid en temperatuur haalt.

Magnum-PSI wordt ondertussen gebruikt door fusiewetenschappers uit binnen- en buitenland, zoals onderzoekers van het Japanse fusie-experiment LHD.

De komende maanden voert Magnum-PSI op verzoek van de ITER-organisatie ook tests uit van het beoogde ITER-wandmateriaal wolfraam.


(KV)