• 27/02/2013
  • |     BB

VMM: «rioolbeheerders moeten kostenefficiënter worden»

«Voor de komende 15 jaar bestaat er een tekort van 3,1 miljard euro. Rioolbeheerders moeten kostenefficiënter worden», aldus de Vlaamse MilieuMaatschappij. Een overlegplatform moet helpen.

Trefwoorden: #Vlaamse MilieuMaatschappij, #vmm

Lees verder

Nieuws

( Foto: Tennet )

ENGINEERINGNET.BE -- VMM, de Vlaamse MilieuMaatschappij, trekt – samen met de gemeenten - aan de alarmbel. In zijn nieuwsbrief stelt de maatschappij dat het rioleringsnetwerk tegen 2027 moet aangroeien met 10.000km. Maar die doelstelling ligt budgettair alles behalve binnen handbereik.

"Voor de komende 15 jaar bestaat er een tekort van 3,1 miljard euro", stelt VMM, "er zijn meer middelen nodig."

"Meer rioleringsbuizen betekent ook meer exploitatie- en onderhoudskosten. Wij berekenden dat gemeentelijke rioleringen in Vlaanderen jaarlijks zo’n 600 miljoen euro zullen kosten aan uitbreiding en onderhoud tezamen."

Het kijkt daarom in de eerste plaats naar hogere efficiëntie in het beheer van het rioleringsnet: 'Rioolbeheerders kunnen veel van elkaar leren.' Zo kunnen meer middelen vrijgemaakt worden.

De VMM wil de sector helpen, initieert een overlegplatform en stelt een benchmarkmodel ter beschikking. Het project werd ‘RIO-leren’ gedoopt. In april 2013 gaat het officieel van start.