• 07/03/2013
  • |     BB

VUB EcoTeam ook dit jaar naar Shell Eco-marathon

Hoe ver kun je rijden op 1 liter benzine? Op deze vraag proberen zo’n tweehonderd teams te antwoorden op de internationale Shell Eco-marathon. Het VUB EcoTeam is er weer bij.

Trefwoorden: #bruface, #ecoteam, #shell, #shell marathon, #Umicore, #vub, #vub ecoteam

Lees verder

research

( Foto: VUB EcoTeam, a day at work )

ENGINEERINGNET.BE -- Het VUB EcoTeam heeft al een mooie traditie opgebouwd met de bouw van energie-efficiënte wagens. In het team werken ingenieursstudenten aan concepten en oplossingen voor efficiënt transport. Ze bouwen een 'race'-wagen, gesponsord door het bedrijfsleven, in dit geval Umicore.

Dit jaar is de groep internationaal (studenten uit het internationale Bruface-programma), interdisciplinair (studenten uit de richtingen elektro-mechanica, bouwkunde, chemie en elektronica) en bestaat het team uit zowel mannelijke als vrouwelijke teamleden.

Voor deze editie wordt een volledig nieuwe elektrische wagen gemaakt, met onder meer een betere aerodynamica en plaats voor zonnecellen.

Momenteel is het team bezig met het afwerken van de mallen en het ontwerpen van al de componenten. Hun eerste doel is om een rijdend prototype te maken tegen eind maart 2013. Dit wordt uitvoerig getest en de verzamelde data zal benut worden om het ontwerp nog te verbeteren.

Hierna moet de wagen gebouwd worden. Het zal naar verluidt een superlichte wagen uit koolstofvezel zijn. De definitieve Umicore Eco-car wordt dan op 7 mei voorgesteld.


ACHTERGROND
De Shell Eco-marathon vindt dit jaar opnieuw plaats in het Nederlandse Rotterdam, van 15 tot 19 mei 2013. De wedstrijd speelt zich af op een vlak stratencircuit en efficiëntie is de belangrijkste factor.
In oktober nemen de studenten dan deel aan de Solar Race in Murcia in Spanje. Deze wedstrijd wordt op een race-circuit gereden, hierdoor is niet enkel efficiëntie belangrijk maar ook de stabiliteit en betrouwbaarheid van de wagen.

LEES OOK (2012):
Ingenieurstudenten stellen elektrische wagen voor (+video)