• 07/03/2013
  • |     BB

Van Hool mag 22 brandstofcelbussen bouwen voor Europese markt

Busbouwer Van Hool meldt dat het contracten heeft afgesloten voor de bouw van 22 brandstofcelbussen. «En we rekenen op vervolgbestellingen,» aldus CEO Filip Van Hool, «ook in België».

Trefwoorden: #brandstofcel, #de lijn, #solvay, #van hool, #waterstof

Lees verder

Nieuws

( Foto: Van Hool, aan Oslo geleverde waterstofbus )

ENGINEERINGNET.BE -- Van Hool mag de hybride bussen uitleveren in 4 Europese landen. Er gaan 10 stuks naar Aberdeen in Schotland, 5 naar Italië, en 2 naar Duitsland.

Ook De Lijn had in januari van dit jaar van zijn kant 5 stuks besteld, waarvoor het overheidssteun ontvangt. Alle bestellingen genieten overigens op een of andere manier van subsidies, en passen in twee Europese demonstratieprojecten.

CEO Filip Van Hool is tevreden: “Deze orders bewijzen eens te meer dat producten met hoge toegevoegde waarde nog steeds in België kunnen geproduceerd worden."

Volgens Filip Van Hool is de steun van de overheid cruciaal: "Deze bestelling toont aan dat we over voldoende knowhow en industrieel potentieel beschikken om hoogtechnologische producten te ontwikkelen en wereldwijd te exporteren, mits de overheid zulke nieuwe ontwikkelingen ondersteunt."

"De totale bestelling is goed voor de tewerkstelling bij Van Hool en dat kunnen we in Koningshooikt (Lier) goed gebruiken. We zijn reeds geruime tijd actief in milieu-vriendelijke oplossingen voor het openbaar vervoer met onder meer LPG, CNG, hybride diesel-elektrische bussen, trolleybussen en sinds 2005 ook brandstofcelbussen."

Met de bestelling van 10 brandstofcelbussen voor Aberdeen neemt Schotland de rol op zich als grootste 'demonstrator' van hoogtechnologische bussen binnen Europa. Voor Van Hool wordt Aberdeen naar verluidt belangrijkste afnemer in dit segment. " Maar we rekenen erop dat al deze initiële bestellingen een vervolg krijgen, ook in eigen land', aldus de CEO.

De 5 bussen van De Lijn zullen ingezet worden op lijn 650 Kapellen-Merksem-Luchtbal in Antwerpen. Ze 'tanken' bij Solvay, dat restwaterstof uit zijn productie zal gebruiken om de bussen te bevoorraden.