• 13/03/2013
  • |     BB

Blue Gate Antwerp pioniert als pilootproject voor BREEAM-normen

Blue Gate Antwerp wil het nieuwe bedrijventerrein Blue Gate Antwerp ontwikkelen volgens de internationale BREEAM-standaard voor duurzaamheid. Dit wordt een pilootproject voor Vlaanderen.

Trefwoorden: #blue gate, #breeam, #brownfield, #petroleum-zuid, #petroleum zuid

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.BE - Blue Gate Antwerp – het vroegere Petroleum-Zuid in Antwerpen - wordt van een brownfield omgevormd tot een 'eco-effectief' bedrijventerrein.

De stedelijke en Vlaamse partners in dit project willen nu in Vlaanderen een voortrekkersrol spelen met de toepassing van de 'BREEAM Communities'-normen. Dat is een internationale standaard voor duurzame gebiedsontwikkeling.

Er bestond volgens Blue Gate nog geen vertaling naar de Vlaamse regelgeving. Daarom hebben Blue Gate Antwerp en BRE UK - de beheerder van de normen - samengewerkt aan een specifieke set van criteria (in BREEAM-termen een ‘bespoke’ versie).

“Bespoke criteria houden rekening met de omstandigheden en prioriteiten van de site, de stad en de regio,” zegt Helen Pineo, BREEAM Communities manager, in Londen.

Het grote voordeel van de BREEAM-normen is dat ze ontwikkeld zijn samen met de markt en inmiddels een grote markterkenning genieten. De normen worden gebruikt voor gebouwen (steeds meer ingeburgerd, ook in Vlaanderen) en voor gebiedsontwikkeling.

BREEAM kijkt bijvoorbeeld naar duurzaam gebruik van energie, water en materialen en heeft ook indicatoren opgesteld die mens, milieu en synergie op het terrein ten goede komen.

Blue Gate Antwerp biedt de opgestelde richtlijn aan als leidraad voor alle projecten die in de toekomst een BREEAM Communities assesment willen behalen in Vlaanderen.

Dat bijvoorbeeld al het geval met de Stad Gent, die voor verschillende projecten al volop aan de slag met de BREEAM-criteria, onder andere bij ‘Eiland Zwijnaarde’, waar ook Waterwegen & Zeekanaal en ParticipatieMaatschappij Vlaanderen bij betrokken zijn.


ACHTERGROND
Het Antwerpse Petroleum-Zuid was aan het begin van de 20e eeuw nog de belangrijkste petroleumhaven van Europa, maar raakte sinds een dertigtal jaren in verval. Oorspronkelijk was het plan er een park van te maken. Nu is het een zogenaamd 'brownfield' in volle ontwikkeling. De bedoeling is er op termijn een overslagterminal aan de Schelde, een distributiecentrum en een bedrijvenzone met productie en onderzoek en ontwikkeling van te maken.


LEES OOK
Kuwait Petroleum investeert 63 miljoen euro in Antwerps havengebied
www.engineeringnet.be/belgie/detailarchief_belgie.asp?Id=8929