• 18/03/2013

Vrouwelijke ingenieurs kijken samen naar Foxfire

HoGent zet vrouwen die kiezen voor wetenschap en techniek eens extra in de spotlights omwille van hun niet zo evidente studiekeuze.

Trefwoorden: #foxfire, #hogent

Lees verder

opleidingen

( Foto: HoGent, screenshot video )

ENGINEERINGNET.BE -- Ter gelegenheid van de internationale vrouwendag op 8 maart vierde de HoGent studentes die een niet-evidente studiekeuze maakten. Het nodigde studentes uit opleidingen die voor minder dan 25% uit vrouwen bestaan – de ‘typisch mannelijke opleidingen’ – uit samen naar de film Foxfire te gaan kijken.

De keuze voor de film lijkt alleszins geen toeval. Hij speelt zich af in een klein stadje in het noordelijk New York van 1953. In deze naoorlogse cultuur wordt alles gedomineerd door mannen. Een leerkracht probeert er vrouwelijke leerlingen aan te randen en niemand die er iets aan doet. De meisjes nemen het heft in eigen handen: ze aanvaarden het niet langer dat ze vernederd en gediscrimineerd worden omdat ze vrouw zijn.

Wetenschap wordt door vrouwen vaak geassocieerd met ‘ernstig’, ‘stijf’ en ‘moeilijk’, meldt HoGent.

De cijfers liegen er niet om, gaat HogGent verder. De opleiding houttechnologie telt bijvoorbeeld amper 1% vrouwelijke studenten en de opleiding elektromechanica zelfs helemaal géén.

Ook bij de opleidingen tot industrieel ingenieur liggen de cijfers opvallend laag: industrieel ingenieur elektromechanica/elektrotechniek (3,7%), industrieel ingenieur elektronica-ict (4,1%)en industrieel ingenieur informatica (3,4%) zijn allemaal opleidingen met minder dan 5% vrouwen. Ook de opleiding toegepaste informatica telt maar 4% vrouwen.

Internationale vrouwendag was voor HoGent een goede aanleiding om hen eens extra in de spotlights te zetten omwille van hun niet zo evidente studiekeuze.


(KV)