• 19/03/2013
  • |     BB

Productie BASF De Meern stilgelegd wegens luchtvervuiling

In de Nederlandse vestiging van BASF in De Meern is vorige zondag de productie stilgelegd wegens uitstoot van ammonia en stikstofoxide.

Trefwoorden: #ammonia, #basf, #de meern, #denox, #stikstofoxide

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET – BASF bevestigt dat op zondag 17 maart 2013 in de namiddag verschillende kortstondige emissies van zowel ammonia als stikstofoxide hebben plaatsgevonden. De dienstdoende operators hebben naar verluidt direct ingegrepen en de productie stilgelegd.

De technische storing deed zich voor in de DeNOx-installatie, die precies als functie heeft te voorkomen dat stikstofoxide vrijkomt. Stikstofoxide bouwt zich gedurende het productieproces op en wordt via een DeNOx-installatie met behulp van ammonia, omgezet in stikstof en water.

Volgens BASF (op 17 maart 2013) 'wordt de oorzaak nog steeds onderzocht en zal de productie niet hervat worden alvorens de oorzaak bekend en verholpen is'.

De DeNOx-installatie in kwestie heeft al eerder af te rekenen gehad met storingen. Dat was ook in augustus van vorig jaar (2012) het geval. Ook toen werd de productie stopgezet en was er in de nabije omgeving van de plant bezorgdheid omdat er een zichtbare wolk te zien was. Dat was ook nu het geval.

Volgens de krant De Telegraaf is de fabriek in De Meern het afgelopen jaar vaker in opspraak geweest wegens de veiligheid "Vorig jaar oktober had uitstoot plaats van een grote hoeveelheid ammonia. Een maand later werd een groot deel van de productie enkele weken stilgelegd op last van de Inspectie SZW, toen deze essentiële gebreken aantrof in de veiligheidssystemen van de fabriek."

In De Meern produceert BASF katalysatoren voor onder meer de voedingsmiddelenindustrie en de petrochemische industrie.