• 30/01/2013
  • |     BB

BASF ambieert niet langer genetisch gewijzigde aardappelen in Europa

Het chemieconcern BASF heeft alle aanvragen ingetrokken om zijn genetische gewijzigde aardappelsoorten Fortuna, Amadea en Modena in Europa goedgekeurd te krijgen.

Trefwoorden: #aardappel, #Amadea, #Amflora, #basf, #BASF Plant Science, #Fortuna, #ggo, #Modena, #monsanto

Lees verder

research

( Foto: BASF, ggo-aardappel Amflora die BASF vroeger al lanceerde, maar die geen succes kende )

ENGINEERINGNET -- Het chemieconcern BASF heeft alle aanvragen ingetrokken om zijn genetische gewijzigde aardappelsoorten Fortuna, Amadea en Modena in Europa goedgekeurd te krijgen. Dat meldt de groep in een persmededeling.

Het nieuws staat ietwat verscholen in een officiële aankondiging van BASF Plant Science dat het in de VS maïs toevoegt aan zijn onderzoeksportfolio van oogstverhogende gewassen. Voor dat type biotechnologie heeft het overigens een researchovereenkomst met Monsanto, waarvan de resultaten al in 2013-2014 tot commercialisatie van genetisch gewijzigd maïs en soja moeten leiden.

Tegelijk meldt het bedrijf zich in de VS terug te trekken uit het type onderzoek dat via genetische manipulatie een verhoogde voedingswaarde bij gewassen beoogt.

En in Europa zal BASF niet langer toelating nastreven voor zijn Fortuna-, Amadea- en Modena-aardappelrassen. 'Omdat een volgehouden investering naar langer gerechtvaardigd is in het licht van het huidige onzekere wetgevende kader en het risico dat (test)velden vernietigd worden', aldus het bedrijf.

BASF Plant Science had dossiers lopen bij de EU om de drie ggo-aardappelsoorten goedgekeurd te krijgen, maar ziet daar nu dus van af. De recente beslissing van de Commissie om voorlopig alle dossiers te bevriezen is daar waarschijnlijk niet vreemd aan. Over genetisch gewijzigde organismes of ggo's raken de Europese lidstaten het maar niet eens.

Omdat er in de VS een tolerantere houding heerst tegenover ggo's in het algemeen, lijkt het concern zich nu vooral op die markt te willen toespitsen.