• 04/07/2012
  • |     BB

BASF gaat gloednieuwe extractiefabriek voor butadieen in Antwerpen bouwen

BASF maakt plannen bekend voor gloednieuwe extractie-installatie voor butadieen op haar site in Antwerpen. Dat schept alvast kansen voor technische leveranciers.

Trefwoorden: #antwerpen, #basf, #butadieen, #chemie, #Ludwigshafen, #petrochemical

Lees verder

Nieuws

( Foto: BASF )

ENGINEERINGNET.BE -- Volledig nieuwe plants in België zijn relatief zeldzaam geworden. Vandaar dat het nieuws dat BASF een volledig nieuwe plant in Antwerpen gaat bouwen, uitzonderlijk is.

Feit is dat de afgelopen jaren de beschikbare hoeveelheden butadieen scherp zijn teruggevallen op de internationale markten. Tegelijkertijd bleef de vraag vanuit de bijvoorbeeld de bandenindustrie stijgen. Dat leidde tot scherpe prijsstijgingen.

“Met deze installatie verzekeren we onze aanvoer van butadieen tegen een competitieve kostprijs”, zegt Dr. Uwe Kirchgäßner, hoofd van BASF’s regionale business unit ‘Basic Petrochemicals Europe’. “Bovendien kunnen we voordeel halen uit het inspelen op de aantrekkelijke marktopportuniteiten. Daardoor garanderen we ons economisch lange termijn succes”.

De installatie zal een jaarlijkse productiecapaciteit hebben van 155.000 ton. In de loop van 2014 moet de installatie kunnen opstarten. Daarmee gaat volgens BASF een 'aanzienlijke' investering gepaard van tientallen miljoenen euro’s (quote: 'high double-digit million euro range').

Meer in detail zal de butadieen gewonnen worden uit ruwe C4, een product uit de stoomkraker.

“Deze installatie versterkt ons productie-Verbund in Antwerpen en is een heel belangrijke investering op de site”, stelt Wouter de Geest, gedelegeerd bestuurder van BASF Antwerpen NV.

“Door het verbeteren van de integratie van de C4-waardeketen zullen we minder logistiek nodig hebben en kunnen we het goederenverkeer helpen terugdringen”, gaat De Geest verder. Samen met de investering zullen 15 tot 20 rechtstreekse jobs gecreëerd worden.


ACHTERGROND
In Europa baat BASF op zijn Verbund-site in Ludwigshafen reeds een extractie-installatie voor butadieen uit, met een jaarlijkse capaciteit van 105.000 ton. Butadieen is een grondstof die gebruikt wordt om onder andere synthetische rubber te produceren. De bandenindustrie is één van de grootste afnemers van butadieen. Je vindt het ook terug in papiertoepassingen en de productie van plastic.