• 20/03/2013

OESO: mogelijk kleine opleving van industriële productie in Europa

In de tweede helft van het voorbije jaar daalde de verwerkende activiteit in de grote economische zones. Die tendens was – op Japan na - het meest uitgesproken in Europa.

Trefwoorden: #OESO

Lees verder

Nieuws

( Foto: EMO )

ENGINEERINGNET -- In de eurozone verloor de verwerkende industrie 3,3 procent tussen juli-augustus en december 2012. In de meeste bedrijfstakken werd een verslechtering opgetekend.

De sectoren van de technologische industrie kregen echter de zwaarste klappen, met dalingen van meer dan 4 procent en zelfs met een terugval van 7,2 procent in de automotive.

Alleen in de andere transportmiddelen (met name ruimtevaart) werd nog groei geboekt (+ 1,5 procent). In de chemie en de voedingsindustrie kon de schade dan weer worden beperkt tot - 0,5 resp. - 0,2 procent.

Onder de lidstaten wist Nederland zich te onderscheiden met een stijging van de industriële productie met 2,9 procent eind 2012. In Duitsland daarentegen beloopt de terugval 2,9 procent, in Frankrijk 2,5 procent, in Italië 2,4 procent en in Spanje 4,5 procent.

In België liep de industriële activiteit in de tweede helft van 2012 met 3,2 procent terug. De steile terugval in de automotive (- 23 procent) woog daarbij zwaar door. Bijzonder negatieve cijfers werden ook opgetekend in elektro (- 10,3 procent) en mechatronica (- 13,0 procent).

De metaalverwerkende nijverheid (+ 0,4 procent) en metaalproducten (+ 2,8 procent) brachten het er dan weer het best vanaf. Ook de farma bleef stevig groeien (+ 5,8 procent).

Wat de volgende maanden betreft, verwacht OESO geen verbetering voor de Belgische industrie, aangezien de voorlopende indicator zijn neerwaartse beweging voortzet.

Europees mag, rekening houdend met de stabilisering van de voorlopende OESO-indicator, voor de komende maanden 'een consolidatie of zelfs een langzame opleving van de Europese industrie worden verwacht', aldus OESO.


(bron: Agoria)