• 20/03/2013
  • |     BB

Ingenieursbarometer: «werkgevers sluiten beter compromissen bij aanwerving»

Ingenieursbarometer 2013: schrijnend tekort aan ingenieurs dwingt bedrijven tot compromissen bij aanwerving. «Dat moet de regel worden», aldus Kathleen Dupont van USG Innotiv Engineering.

Trefwoorden: #dag van de ingenieur, #dupont, #ingenieursbarometer, #kathleen dupont, #usg

Lees verder

HR

( Foto: USG, Kathleen Dupont )

ENGINEERINGNET.BE -- Voor zijn Ingenieurbarometer, een peiling naar aanleiding van de zesde Dag van de Ingenieur, legde USG Innotiv Engineering zijn oor te luisteren bij drie verschillende groepen: bedrijven die ingenieurs in dienst hebben, tewerkgestelde ingenieurs en kandidaat-ingenieurs (bachelor- en masterstudenten).

Dat leverde dit jaar – met de medewerking van Engineeringnet – zowat 2.000 valabele antwoorden op, waaruit een aantal conclusies kan getrokken worden. Maar de markantste is ongetwijfeld dat – ondanks de trendbreuk bij jongeren die nu toch meer voor technologische studierichtingen kiezen – het tekort aan technische profielen groot blijft.

Er zijn zowat 5.000 openstaande vacatures en 20% daarvan raakt nooit ingevuld. Op korte termijn is er géén beterschap in zicht: zowat alle bedrijven (94%) geloven dat de schaarste zal aanhouden of zelfs toenemen.

Een pijnpunt blijkt de houding van – nog – te veel werkgevers. Veel van de kandidaten die zich aanmelden, beschikken volgens de bedrijven niet over de gewenste technische (58%) en professionele (57%) vaardigheden.

Maar een aanwerving enkel op die criteria baseren is fout, aldus Kathleen Dupont, Algemeen Directeur bij USG Innotiv Engineering: "Bedrijven kunnen geen kant meer op. Ze sluiten compromissen. Beter vandaag een goede dan morgen pas de perfecte kandidaat."

Het bureau adviseert bedrijven als criterium voor aanwerving vooral naar het potentieel van een kandidaat te kijken, en daarna zelf de competenties bij te schaven. Dupont: "Ga op zoek naar professionals met aanpalende technische of professionele vaardigheden en stuur zelf bij via coaching en training. Engineering the engineer moet ervoor zorgen dat we het tekort kunnen terugschroeven."

Volgens USG Innotiv Engineering moeten werkgevers een kader creëren waarin medewerkers zich verder kunnen specialiseren. Bedrijven moeten zelf voor de nodige inhoud, infrastructuur en tijd zorgen om hun ingenieurs bij te scholen en hun competenties beter te laten aansluiten bij de behoeften van een specifiek project.

Veel bedrijven stellen nu al projectteams samen op basis van individuele competenties. Het algemeen niveau van die teams wordt verhoogd door de ingenieurs professioneel te trainen en coachen. Door die projectteams verloopt de samenwerking efficiënter en maken bedrijven nog beter gebruik van de individuele sterktes. Het geheel is groter dan de som van de delen.

"Die training en coaching kunnen trouwens voor een deel worden gegeven door 50-plussers. Hun ervaring en knowhow is uiterst waardevol voor een bedrijf en zo kunnen ze hun kennis actief verspreiden", adviseert Dupont.

Uit de barometer blijkt verder dat 79% van de ingenieurs tevreden is over zijn job. Die biedt heel wat uitdaging en is gefocust op concrete projecten. Bovendien krijgen ingenieurs ook de meerwaarde van hun eigen realisaties te zien.