• 21/03/2013

Wetenschappelijk frauderende doctors blijven doctor

Graad van doctors kan niet worden ontnomen als is bewezen dat ze zich schuldig maken aan wetenschappelijk wangedrag na de promotie.

Trefwoorden: #doctor, #fraude

Lees verder

opleidingen

ENGINEERINGNET. NL -- Onderwijsminister Jet Bussemaker en staatssecretaris Sander Dekker volgen de mening van het college van rectoren van universiteiten: ze zien geen reden ervoor te zorgen dat universiteiten de doctorsgraad van doctors te kunnen ontnemen als wetenschappelijk wangedrag na hun promotie wordt bewezen.

De vaste commissie voor Onderwijs, Cultuur en Wetenschap had gevraagd specifiek in te gaan op een eventuele aanpassing van de WHW (Wet op het Hoger Onderwijs en Wetenschappelijk onderzoek) met het oog op het mogelijk maken de doctorsgraad in te trekken.

Deze mogelijkheid bestaat vandaag enkel bij wetenschappelijk wangedrag tíjdens de promotie. Wangedrag later in de wetenschappelijke carrière kon niet, en dat zal dus, minstens voorlopig, zo blijven.

De brief van Bussemaker en Dekker is te vinden via www.rijksoverheid.nl/documenten-en-publicaties/kamerstukken/2013/02/26/kamerbrief-reactie-commissie-levelt-onderzoekspraktijken-sociaal-psycholoog-diederik-stapel.html


(KV) (afbeelding wikipedia)