• 26/03/2013
  • |     BB

Studenten worden 1 kilo zwaarder in eerste semester

Studenten komen in hun eerste semester aan de universiteit gemiddeld één kilo aan. Dit blijkt uit een studie van onderzoeker Tom Deliens aan de Vrije Universiteit Brussel.

Trefwoorden: #appetite, #bmi, #deliens, #vub

Lees verder

research

( Foto: Nedap )

ENGINEERINGNET.BE -- 101 studenten namen deel aan het onderzoek. “De gewichtstoename is volgens ons voornamelijk te wijten aan de veranderde levensstijl, die de overgang van het secundair naar het hoger onderwijs met zich meebrengt”, aldus Deliens. Het onderzoek is gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Appetite.

De deelnemers werden in oktober en november 2011 voor de eerste keer gewogen. Ook werd hun lengte, lichaamssamenstelling en tailleomtrek gemeten.

Na vier maanden was bijna 70 % van de studenten zwaarder geworden. Gemiddeld zijn de studenten 1 kilo in gewicht toegenomen; 0,8 kilo daarvan was puur vet.

De gewichtstoename varieerde van 0.1 tot 7.7 kilogram. Bovendien nam ook het aantal studenten met overgewicht met 6 % toe (van 14 naar 20 %). De vetvrije massa en de tailleomtrek waren echter niet toegenomen.

Factoren die de toename van de BMI volgens de onderzoeksbevindingen bevorderden zijn: het mannelijke geslacht, veel tv of dvd kijken en vaak bij vrienden eten. Factoren die de toename van vet bevorderden bleken: op kot wonen, niet veel lezen en weinig studeren.

Studenten hebben het vaak moeilijk om op een 'gezonde' manier om te gaan met hun nieuwe onafhankelijkheid en zelfstandigheid, terwijl bijvoorbeeld ouderlijke controle voor een groot deel wegvalt.

Deliens: "We zien dat factoren zoals geslacht en woonsituatie (mannelijke studenten en kotstudenten zijn meer geneigd om in gewicht toe te nemen), hogere sedentariteit (vnl. tv kijken), ongezonde eet- en drinkgewoontes (zoals vetrijke voeding, alcohol), alsook vaker buitenshuis eten (inclusief studentenrestaurant), minder uren spenderen aan lezen en studeren, en minder uren slaap tijdens het weekend deze gewichtstoename gedeeltelijk verklaren".