• 28/03/2013

Ziekenhuisingenieur wordt schakel tussen twee werelden

Universiteit Twente en Ziekenhuis Groep Twente ontwikkelen nieuwe postdoctorale opleiding: ziekenhuisingenieur.

Trefwoorden: #ziekenhuisingenieur

Lees verder

opleidingen

ENGINEERINGNET.NL -- Universiteit Twente is gestart met de postdoctorale opleiding tot ziekenhuisingenieur, die in samenwerking met de Ziekenhuis Groep Twente (ZGT) opgezet is. De experts moeten een belangrijke schakel worden in de kennisverbinding tussen de medische en bouwtechnische wereld.

In een ziekenhuis is goed beheer van (niet specifiek medische) techniek van essentieel belang. Denk aan systemen op het gebied van verwarming, (drink)water, elektra en koeltechniek: vaak zijn ze niet voldoende afgestemd op de klinische omgeving. Veel ziekenhuizen hebben namelijk niet de benodigde kennis in huis deze bouwtechnische systemen optimaal te integreren. Ook eisen op het gebied van energie en legionella zijn belangrijk.

De twee jaar durende opleiding tot ziekenhuisingenieur is uniek in Nederland.

Naast een brede vorming op het gebied van ziekenhuistechniek rust de kennis op drie belangrijke pijlers:

1) Ziekenhuismanagement voor medische professionals, zodat zij de toegewezen verantwoordelijkheden beter kunnen dragen.

2) Intelligent en kostenbesparend ontwerp van (aanpassingen aan) zorgfaciliteiten en de steeds grotere wisselwerking tussen technische installaties.

3) Damage control; welke medische handelingen kunnen nog verantwoord uitgevoerd worden na een technische storing.

Kandidaten die de opleiding succesvol voltooien zullen in het kader van het ‘3TU Stan Ackermans Instituut’ aanspraak maken op de titel PD Eng (Professional Doctorate in Engineering).


(WN) (Foto UCL Engineering)