• 28/03/2013
  • |     BB

Wisselstukken: eind april wijzigt de wetgeving voor luchtvracht!

Indien u wel eens wisselstukken via luchtvracht verzendt: vanaf 29 april 2013 is er nieuwe wetgeving over de beveiliging, die ook voor kmo's het kostenplaatje fiks dreigt te verhogen.

Trefwoorden: #bekende afzender, #dhl, #fod, #knows consignor, #luchtvracht, #unizo

Lees verder

Nieuws

( Foto: G4S )

ENGINEERINGNET.BE -– Vanaf 29 april 2013 wordt het oude statuut van Bekende Afzender (Known Consignor) vervangen door het nieuwe conform de Europese maatregelen voor de beveiliging van de luchtvaart. Voor alle duidelijk: het oude is dan niet meer geldig! Indien u niet in orde bent, gaat u extra moeten betalen.

'Tot vandaag zijn er nog maar een kleine 50 bedrijven die in orde zijn met de nieuwe wetgeving en het certificaat van Bekende Afzender hebben behaald', laat het Agentschap Ondernemen weten in zijn nieuwsbrief. 'Het aantal bedrijven dat getroffen wordt door deze nieuwe wetgeving over de beveiliging van luchtvracht ligt naar verluidt nochtans stukken hoger'. Veel Vlaamse ondernemingen zijn dus gewoon nog niet op de hoogte.

En het gaat niet alleen om de grote bedrijven. Uit onderzoek van Unizo Internationaal en DHL Express blijkt bijvoorbeeld dat 83 % van de kmo’s regelmatig goederen via luchtvracht versturen. 70% van deze zendingen zijn tijdkritisch. En vooral deze laatste zendingen blijken problematisch te zijn in het nieuwe systeem. Denk maar aan wisselstukken die bestemd zijn voor reparaties aan installaties of machines.

Vanaf 29 april hebben bedrijven nog twee mogelijkheden om hun zendingen per vliegtuig te versturen.
(1) ze verwerven het nieuwe statuut van Bekende Afzender en werken binnen een beveiligde logistieke keten.
(2) alle goederen die via luchtvracht vertrekken moeten voor 100% gescreend worden. Dat kunt u bijvoorbeeld uitbesteden aan externe dienstverleners, maar dat is wel duurder en heeft mogelijk vertragingen tot gevolg. <

LEES OOK
Zeven logistieke trends waarmee u best rekening houdt – artikel