• 03/04/2013

Wiskundige vergelijking voorspelt succes film (+video)

Japanse ingenieursstudenten voorspellen succes films via wiskundige vergelijking.

Trefwoorden: #film, #hit, #ishii, #software, #tottori, #vergelijking

Lees verder

research

ENGINEERINGNET -- Het is, voor investeerders, marketeers, bioscopen,... uiteraard goed te weten welke film veel succes zou kennen bij het publiek. Aan de afdeling Engineering aan de Japanse Tottori-universiteit onderzochten studenten hoe ze dit zouden kunnen voorspellen, dit onder leiding van professor Akira Ishii.

Het is verrassend dat een team van een afdeling Engineering zich over die vraag buigt, maar hun oplossing is, als je er even over nadenkt, minder verrassend (voor een groep ingenieurs-in-spe): om te voorspellen of een film een hit wordt, stelden ze een... wiskundige vergelijking op.

Het lijkt niet ernstig, maar dat is het wel: zo werd hun theorie intussen gepubliceerd in het het gereputeerde New Journal of Physics.

Uiteraard toesten de Japanse ingenieursstudenten de theorie ook aan de praktijk. Ze toetsen hun vergelijking aan 25 films; de hoeveelheid publiek die ernaar ging kijken, kwam goed overeen met hun voorspellingen.

De wiskundige vergelijking is wel heel complex. Daarom is het team nu bezig aan het maken van software die is gebaseerd op die vergelijking. Die software moet dermate eenvoudig zijn dat ook marketeers en andere niet zo technische personen ze kunnen gebruiken.


(KV) (nofilmschool.com)

Video: