• 03/04/2013
  • |     BB

Teller voor Limburgs SALK-relanceplan staat op 313,5 miljoen euro

LRM krijgt extra 100 miljoen euro om te investeren in onder meer vrijetijdseconomie en logistiek/mobiliteit om verlies van 10.000 Limburgse banen op te vangen.

Trefwoorden: #ford genk, #ingrid lieten, #Jo Vandeurzen, #klip-op, #lrm, #salk

Lees verder

HR

( Foto: Ingrid Lieten )

ENGINEERINGNET.BE - Limburg krijg 124 miljoen euro extra voor de uitvoering van het SALK-plan, het Strategisch Actieplan Limburg Kwadraat. Daarvan wordt 100 miljoen euro gestort op de rekening van de Limburgse Reconversiemaatschappij (LRM) om het kapitaal te verhogen en 24 miljoen euro wordt besteed aan in hoofdzaak flankerend sociaal en welzijnsbeleid.

Deze bedragen komen bovenop de reeds door de Vlaamse regering voorziene middelen van 73 miljoen euro. Daarnaast is er ook 66,5 miljoen aan Europese steun toegezegd en 50 miljoen euro vrijgemaakt door de provincie Limburg.

Vooral van LRM wordt veel verwacht als lokale investeringsmaatschappij. Naast de speerpunten Life Sciences, Energie & Cleantech, en ICT & Media, zal LRM binnen het kader van het SALK ook volop inzetten op twee nieuwe investeringsdomeinen: vrijetijdseconomie en logistiek en mobiliteit.

Er komen via LRM ook goedkope leningen voor KMO’s (KLIM-OP lening), wat overigens een aanbeveling was van de werkgroep van twaalf experten die onder leiding van prof. emeritus Herman Daems op 1 februari een relanceadvies uitbracht.

De ambities van het Strategisch Actieplan Limburg – uit te voeren door de Vlaamse regering – zijn alleszins niet min: het zou de verwachte werkloosheid moeten opvangen door in de komende vijf jaar voor 10.000 nieuwe jobs te zorgen – precies het aantal dat door de sluiting van Ford zal verloren gaan.


QUOTES
Vlaams minister Jo Vandeurzen: “Een economische heropbouw kan niet zonder tegelijk het welzijn van de Limburgers te versterken. Versterken en ondersteunen van gezinnen, inzetten op talent in de zorgsector en het versterken van de hulpverlening en bijstand staan daar centraal."

Voogdijminister Ingrid Lieten: “Het spreekt voor zich dat deze taken enkel naar behoren kunnen worden vervuld als LRM daarbij over voldoende slagkracht beschikt en er dus een belangrijke inbreng van kapitaal gebeurd."