• 05/04/2013

E.D.&A. ontwikkelt besturing met veiligheidsfuncties

Elektronicafabrikant E.D.&A. ontwikkelt voor een Duits gerenommeerd apparatenbouwer een custom-made besturing met capacitief touchscreen met veiligheidsfuncties voor hun strijkmachines.

Trefwoorden: #besturing, #E.D.&A., #veiligheidsfuncties

Lees verder

Productnieuws

ENGINEERINGNET.NL -- E.D.&A. ontwikkelt voor deze gerenommeerde Duitse apparatenbouwer een nieuwe custom-made besturing met veiligheidsfuncties voor een strijkmachine.

Naast de besturing met motorcontroller zal E.D.&A. ook de user interface ontwikkelen. Dit wordt een custom-made meerkleuren LCD display met capacitief touch.

De komende jaren zal E.D.&A. deze besturingen ook zelf produceren, assembleren en testen in de eigen productiefaciliteit in Kapellen.

Besturingen met geïntegreerde veiligheidsfuncties
Vanuit kostenaspect worden meer en meer functies geïntegreerd in de besturing. Dit zijn niet enkel functionele zaken die de werking van de machine bepalen.

Ook veiligheidsfuncties die moeten voorkomen dat een machine een gevaar oplevert voor zijn omgeving of de operator worden mee geïntegreerd in de besturing.

Bijgevolg zijn er geen externe componenten meer nodig om deze functies te garanderen.

Normen voor hard- en software
Het integreren van veiligheidsfuncties in een besturing is onderworpen aan een strenge reglementering met specifieke eisen per toepassing. Voor deze case moet de besturing voor de strijkmachine ondermeer voldoen aan de IEC 60335-1 en IEC 60730-1.

Deze normering schrijft ondermeer voor dat een besturing “1-fout veilig” moet zijn. Dit betekent dat als er één elektronisch onderdeel defect gaat, er toch geen onveilige situatie mag optreden.

Als onderdeel van de risicoanalyse werd voor de hardware een FMEA (Failure Mode and Effects Analysis) op componentniveau gemaakt.

Deze normen vereisen niet enkel specifieke maatregelen voor de hardware. Zo werden specifieke delen van de software zodanig ontworpen dat ze voldoen aan de strenge eisen die gesteld worden voor een Class B control function.

Voor het ontwerpen van de software werd gebruik gemaakt van een UML modelling tool. Een geïntegreerde testomgeving bewaakt de kwaliteit van de geschreven code door ondermeer het uitvoeren van statische code analyses.

Over E.D.&A.
Al sinds 1981 ontwikkelt, assembleert en test E.D.&A. nv in Kapellen custom-made elektronische besturingen voor zowel industriële als consumptietoepassingen, zoals industriële wasmachines, ventilatoren, melkkoeltanks, gashaarden, schuifdeuren, ovens, koffiemachines, enz. E.D.&A. stelt 45 mensen te werk.

De klanten van E.D.&A. bevinden zich hoofdzakelijk in België, Nederland en Duitsland. Zij voeren hun producten Europees en wereldwijd uit, waardoor de besturingen van E.D.&A. hun betrouwbaarheid dagelijks over de hele wereld bewijzen.


Voor meer informatie:
E.D.&A.
Energielaan 16 -B- 2950 Kapellen
Tel. +32 3 620 18 18 - fax +32 3 620 18 19
e.brouwers@EDnA.eu - www.EDnA.eu

Dit gesponsorde tekstBERICHT is een realisatie van:
E.D.&A.


Bericht van de redactie: dit is een ingezonden mededeling, die mogelijk niet vrij is van commerciële invloeden. De verantwoordelijkheid voor de verstrekte technische en andere gegevens berust volledig bij de vermelde leverancier of fabrikant.

Wenst u ook een nieuw product in de markt te zetten, uit te pakken met een succesverhaal bij een klant, te inviteren voor een cursus, seminarie of event? Klik hier.