• 05/04/2013

UTwente eerste ‹science and education› partner van het Mars One project

Universiteit Twente is officieel de eerste science and education partner geworden van Stichting Mars One.

Trefwoorden: #Mars, #Mars One, #rode planeet, #ruimtevaart, #Universiteit Twente

Lees verder

Nieuws

( Foto: screenshot Mars One video )

ENGINEERINGNET.NL -- Mars One wil in 2023 een internationale bemanning van vier personen op Mars laten landen. Beide partijen gaan samenwerken binnen de opleiding van het nieuwe University College ATLAS. Daarnaast levert de Universiteit Twente vanuit het wetenschappelijk onderzoek een inhoudelijke bijdrage aan de missie naar Mars.

Stichting Mars One organiseert een bemande missie naar de planeet Mars in 2023. Na de eerste landing zullen elke twee jaar teams landen op Mars. Zo ontstaat er een groeiende gemeenschap van mensen op de rode planeet. De teams vestigen zich voor de rest van hun leven op Mars. Binnenkort start de internationale selectieprocedure voor astronauten.

Bas Lansdorp, oprichter van Mars One én alumnus van de Universiteit Twente, geeft aan: "Universiteit Twente zal ons helpen om de nieuwe technieken te ontwikkelen die we nodig hebben om de expeditie naar Mars, en het verblijf op de planeet, doeltreffend en efficiënt te laten verlopen. Wetenschappelijke kennis is voor ons van onmisbare waarde en door onze samenwerking kunnen we nu putten uit een denktank van duizenden studenten en wetenschappers."

Universiteit Twente is verheugd over de samenwerking met Mars One. Prof. dr. Ed Brinksma, rector magnificus van de Universiteit Twente, geeft aan: "Mars One heeft een missie die niemand eerder ooit voor mogelijk hield."

"Het team van Mars One heeft een enorme ambitie, durft groot te denken, toont veel lef en een geweldige ondernemerszin. Dit spreekt ons, als ondernemende universiteit, zeer aan. Daarnaast zal de expeditie naar Mars een extra impuls geven aan spin offs op het gebied van zonnepanelen, recycling en training voor extreme omstandigheden.“

Er zijn veel aanknopingspunten voor een succesvolle samenwerking. Prof. dr. Brinksma: "Op 1 september start ons nieuwe University College ATLAS dat topstudenten een uitdagend onderwijsprogramma biedt."

Tijdens een van de semesters gaan studenten actief aan de slag met vraagstukken rondom de expeditie naar Mars. Hiervoor zal Mars One ook expertise inbrengen."

Naast het onderwijs zijn er ook binnen het onderzoek veel verbindingen te leggen. Prof. dr. Brinksma: "We hebben bijvoorbeeld een vakgroep Robotica en Mechatronica; deze kan een bijdrage leveren aan de robotvoertuigen die de Marsbewoners gaan gebruiken."

"Ook kunnen zij adviseren over de onbemande gerobotiseerde vluchten naar Mars, die voorafgaand aan de bemande missie plaatsvinden. Naast alle technische aspecten legt de expeditie een grote fysieke en psychische druk op de astronauten."

"Zo kan ons onderzoek op biomedisch gebied of duurzame energie hen helpen te ‘overleven’ in deze nieuwe omgeving. Ook onze gedragswetenschappers kunnen de astronauten bijstaan en ze leren om te gaan met stress en het leven in een kleine leefomgeving op Mars."


(GL)