• 09/04/2013
  • |     BB

Interesse in job bij NMBS ‹op zelden gezien hoog niveau›

Het aantal aanwervingen bij de NMBS piekte tijdens de eerste drie maanden van 2013. In totaal gingen 536 nieuwe medewerkers aan de slag. 10% (!) van de actieve bevolking bezocht de jobsite.

Trefwoorden: #infrabel, #job, #nmbs, #vacature

Lees verder

HR

( Foto: Fabricom )

ENGINEERINGNET.BE - Alle Fyra- en andere perikelen ten spijt, is de interesse om bij de Belgische spoorwegen te werken nooit zo groot geweest. 'Op een zelden gezien niveau', zo omschrijft de NMBS het fenomeen.

In het eerste kwartaal van 2013 gingen niet minder dan 418.000 personen – geteld op basis van de IP-adressen – een kijkje nemen op de jobsite van de groep.

Dat komt neer op zowat 10% van de actieve bevolking in België, en vertegenwoordigt een stijging van 76% vergeleken met vorig jaar.

En dat is goed nieuws, aldus de NMBS, want 'voor het einde van het jaar worden nog een duizendtal nieuwe medewerkers gezocht, voornamelijk voor technische beroepen'.

'De grootste behoeften voor de rest van het jaar situeren zich opnieuw op het vlak van treinbestuurders, technici elektromechanica (hoofdzakelijk bij Infrabel), gespecialiseerde vakbedienden en arbeiders voor de aanleg en het onderhoud van de sporen en een grote groep personeelsleden met uiteenlopende universitaire opleidingen, waaronder veel ingenieurs', laat de groep weten.

Technici die dit jaar al aan de slag gingen, deden dat hoofdzakelijk als onderhoudsmedewerkers bij Infrabel.

De NMBS lanceerde onlangs een grootschalige mediacampagne via radio, tv, cinema, affiches en on-line, waaronder ook op Engineeringnet.be.

'Maar deze resultaten dateren nog van daarvoor', stelt de maatschappij, 'nog voordat onze opvallende rekruteringscampagne effect kon hebben'.


ACHTERGROND
Meer dan de helft van de aangeworven medewerkers is een twintiger. Een evolutie die de spoorweggroep goed kan gebruiken, want de leeftijdspiramide is van die aard dat er tot 2020 jaarlijks gemiddeld tweeduizend spoorwegmedewerkers met pensioen vertrekken.

"Ook 40-plussers zijn welkom en scoren overigens over het algemeen opvallend goed in de testen." De vervrouwelijking van het personeelsbestand vordert stapsgewijs: 37% van de nieuwe krachten is vrouw. Het gaat hoofdzakelijk over treinbegeleiders en commerciële bedienden, maar er zitten naar verluidt ook een zestal bestuurders van treinen of locomotieven bij.