• 11/04/2013

Google pompt extra 300 miljoen in datacenter te Bergen (+video)

De tijdens een bezoek van premier Elio Di Rupo aangekondigde investeringsplannen van Google blonken - zoals altijd - uit in vaagheid. ‹300 miljoen› was de boodschap, en daar bleef het bij.

Trefwoorden: #bergen, #datacenter, #di rupo, #elio, #google

Lees verder

Nieuws

( Foto: Europese Commissie, ZDNet/Youtube )

ENGINEERINGNET.BE - Google heeft nu ongeveer 120 mensen werken in het datacenter. Een groot deel daarvan is voor de catering en voor de bewaking. Daarnaast zijn er ook elektriciens en IT’ers die heel de boel aan de gang moeten houden.

Door deze uitbreiding gaat er niet veel extra volk nodig zijn. De catering groeit immers niet evenredig mee met het aantal servers. En er blijft ook maar één ingang om te bewaken. En dus rekent Google wel op een stijging van het aantal medewerkers, maar ‘zeker geen verdubbeling’.

Tijdens de periode van de bouw van de bijkomende computerzaal, zijn er wel extra bouwvakkers nodig. In totaal zijn er zo’n 300 mensen die tot 2014 aan het bouwen zijn. De mensen die echt met beton en graafschoppen in de weer zijn, dat zijn lokale mensen. De lui die de plannen uitgetekend hebben, die zijn niet van hier.

Was deze uitbreiding een verrassing?
Voor Google alleszins niet, want het bedrijf heeft zich al van de eerste bouw in 2010 voorzien op deze extra capaciteit. Zo is de installatie die koelwater uit het nabijgelegen kanaal zuivert krachtig genoeg om ook deze uitbreiding erbij te nemen. Ook de hoogspanningspost en het contract met de energieleverancier heeft nog ruimte om deze extra servers van stroom te voorzien. En de glasvezelkabel die in de buurt ligt heeft ook nog capaciteit genoeg om het dataverkeer te voorzien. Alles lijkt er dus op dat deze uitbreiding al van in het begin geanticipeerd was.

De extra computerzaal betekent dat er meer computerkracht komt.
Hoeveel? Dat wil Google niet vertellen. Maar de zaal is een pak kleiner dan het datacenter dat er nu al staat. Het gaat dus om minder dan een verdubbeling van de capaciteit.

Elio Di Rupo benadrukte dat de aanwezigheid van Google de streek optilt naar een hoger niveau.
Maar dat is twijfelachtig. Het datacenter van Saint-Ghislain heeft immers nagenoeg geen enkele band met zijn omgeving. Beste bewijs: je vindt in heel het industriepark wegwijzers naar alle bedrijven, behalve naar Google.

Bovendien is het datacenter erg goed beveiligd en kom je er zomaar niet in. Je moet al je naam en je nummerplaat laten registreren voor je nog maar de parking op mag. Het is dus niet zo dat de lokale innovatieve kmo’s de deur van Google in Bergen mogen platlopen.

De rol van Bergen in de wereld
Het datacenter is erg belangrijk voor Google. Het is er één van de amper 13 datacenters die het bedrijf ter wereld heeft. Alle diensten die Google heeft, draaien er gedeeltelijk: Youtube, Google Plus, Gmail en de zoekmachine zelf.

In Europa heeft Google maar drie datacenters: in Finland, Ierland en Bergen. Het is opvallend dat Google genoegen neemt met deze drie locaties en dus geen vierde datacenter bijbouwt, maar een bestaande installatie uitbreidt. ‘De huidige datacenters zijn al redundant genoeg’, klinkt het bij Google.

Achteraf gezien was het dus een goeie zet van de overheid om Google aan te trekken om een datacenter in Bergen te bouwen omdat Google zich nu hier lokaal verankerd heeft. Bijkomende investeringen komen dus ook deze richting uit. Momenteel staat de teller op 550 miljoen.


(bron: ZDNet, Jibbe Van Oost)

Video van de werf