• 11/04/2013
  • |     BB

Nieuwe contracten bevestigen vertrouwen internationale windmarkt in GeoSea

DEME onderlijnt met twee nieuwe contracten voor dochteronderneming GeoSea nog maar eens sterke marktpositie in internationale markt van offshore windengineering.

Trefwoorden: #Borkum, #deme, #dong, #dredging, #geosea, #Tideway, #Westermost, #windenergie, #windpark

Lees verder

Nieuws

( Foto: DEME )

ENGINEERINGNET.BE – Terwijl In België de werken aan de offshore windmolenparken van Northwind zijn opgestart, meldt DEME-dochter GeoSea al twee nieuwe contracten binnengehaald te hebben.

Het gaat om opdrachten voor de offshore windparken Westermost Rough in het Verenigd Koninkrijk en Borkum Riffgrund 1 in Duitsland, beide voor rekening van het Deense DONG Energy.

Bij het Westermost-contract gaat het om een opdracht voor het heien van 35 grote funderingspalen. De werken vangen in de lente van 2014 aan. Dan zal Geosea het mega-schip ‘Innovation’ inzetten. Nog een aardig weetje: voor dat project heeft het Duitse Siemens zijn allereerste nieuwe turbine van 6MW weten te slijten.

In Duitsland mag het bedrijf 77 erosiebeschermingen en funderingen installeren, eveneens met aanvang begin 2014. GeoSea zal hierbij voor het heien van de palen en de installatie van de ‘transition pieces’ (overgangsstukken) gebruik maken van het schip ‘Pacific Orca’, dat door Dong ter beschikking wordt gesteld. Op deze funderingen worden later de kleinere en al bestaande 3,6MW-turbines van Siemens geïnstalleerd.

De twee nieuwe contracten onderlijnen hoe sterk DEME staat in de offshore windmarkt. Het verzamelt als groep de knowhow van verschillende gespecialiseerde dochterbedrijven, zoals Tideway Offshore voor de erosiebeschermingswerken en kabellegactiviteiten; GeoSea voor de funderingswerkzaamheden en installatie van de windturbines; en Dredging voor de algehele coördinatie en engineering.

Dat maakt het voor een opdrachtgever een stuk makkelijker omdat er maar één aanspreekpunt is, en als dienstverlener kan DEME heel concurrentieel zijn doordat het alle werken naadloos op elkaar kan laten aansluiten.

In een project met verschillende partners samenwerken is onvermijdelijk veel complexer én minder kostefficiënt. Voor elke opdrachtgever geldt maar één gouden regel: hoe sneller de turbines operationeel zijn, hoe sneller zijn kapitaal rendeert.


ACHTERGROND
GeoSea zit in de kopgroep van gespecialiseerde bedrijven die windmolenparken op zee bouwen en was betrokken bij de bouw van grootschalige offshore windturbineparken zoals het Alpha Ventus-project, het EnBW Baltic 2-windmolenpark, het Trianel West Borkum II-windmolenpark in Duitse wateren, het Walney-windmolenpark en het Ormonde-windmolenpark in de Ierse Zee, en het C-Power-windmolenpark voor de Belgische kust.
Tot de hefeilanden van GeoSea behoren momenteel Innovation (in co-ownership), Neptune, Goliath, Vagant, Buzzard, Zeebouwer, Halewijn, Tijl II en Kobe.