• 12/04/2013

Ambulant feedbacksysteem bij behandeling CVS

Bij behandeling van het chronische vermoeidheidssyndroom (CVS) staat een goede balans tussen bewegen en rust centraal. Maar wat is een goede balans?

Trefwoorden: #Chronisch VermoeidheidsSyndroom, #CVS, #kanker, #onderzoek, #UTwente

Lees verder

Nieuws

( Foto: Wikipedia )

ENGINEERINGNET.NL -- Universiteit Twente-promovendus Richard Evering onderzocht in samenwerking met Roessingh Research and Development de meerwaarde van een modern ambulant feedbacksysteem. De ontwikkelde interventie wordt nu ook ingezet bij het onderzoeksproject Fitter na Kanker. Daarbij gaat het om een grote groep cliënten die als gevolg van kanker chronische vermoeidheidsklachten heeft.

In Nederland kampen zo’n dertig tot veertigduizend mensen met het chronische vermoeidheidssyndroom. Bij CVS ondervindt de cliënt langer dan zes maanden en zonder duidelijke oorzaak aanhoudende vermoeidheid.

Cliënten hebben vaak een verstoorde balans in hun activiteitenpatroon: ze bewegen te weinig of juist te veel. Het onderzoek van Richard Evering richt zich op ondersteuning en balans in het dagelijkse, lichamelijke activiteitenpatroon.

In totaal namen 109 CVS-cliënten deel aan zijn onderzoek. Bij 91 van hen werd ambulante feedback ingezet naast de bestaande behandeling in het Roessingh. Bij de overige cliënten werd onderzoek gedaan naar het afstemmen van het doelpatroon op het individu.

Met de bewegingssensor en PDA van het ambulant feedbacksysteem krijgt de cliënt voortdurend feedback op de dagelijkse activiteiten. De PDA geeft direct persoonlijk advies op het gebied van balans tussen bewegen en rust.

Deze adviezen zijn gebaseerd op een activiteitenpatroon van gezonde mensen. Dit patroon is echter niet voor alle mensen met CVS haalbaar. Om demotivatie te voorkomen is onderzoek gedaan naar een individueel doelpatroon.

Het onderzoek heeft hoopvolle resultaten laten zien in het verbeteren van lichamelijke activiteitenpatronen. Uit vervolgonderzoek zal blijken of directe feedback in de thuissituatie daadwerkelijk leidt tot een effectievere behandeling van CVS.

De effectiviteit wordt in het project Fitter na Kanker van de stichting Alpe D’huzes en het Helen Dowling instituut momenteel verder onderzocht. Daarbij gaat het om kankerpatiënten met chronische vermoeidheidsklachten.


(GL)