• 30/05/2013

Satelliet maakt plantengroei in de Amazone eindelijk zichtbaar

Tot nu was het onmogelijk om op grote schaal metingen uit te voeren en uitspraken te doen over de fotochemische activiteit van het tropische regenwoud.

Trefwoorden: #Amazone, #fotochemische activiteit, #regenwoud, #satelliet, #tropisch, #Universiteit Twente

Lees verder

research

( Foto: UTwente )

ENGINEERINGNET -- De bij toeval geslaagde meting door een satelliet boven de Amazone in Brazilië is een doorbraak in de wetenschap. De gebruikte techniek maakt de effecten van droogte, hitte of koude op planten zichtbaar. Dit is waardevol voor analyses van landbouwproducties of van het klimaat.

“Het is een prachtige toevalstreffer van de Japanse satelliet GOSAT (Greenhouse gases Observing SATellite) die sinds 2009 rondom de aarde vliegt,” aldus Christiaan van der Tol, ITC (Geo- Informatie wetenschappen en Aardobservatie).

Overigens is dat niet de enige satelliet die daar vliegt, rondom de aarde is het een druk vliegverkeer van al dan niet werkende satellieten. GOSAT is eigenlijk bedoeld om broeikasgassen in de lucht te meten. Echter, de satelliet bleek nauwkeurig genoeg en gevoelig voor een ander slechts zwak signaal: het roodgekleurde licht dat de groei van planten aangeeft.

Tijdens de fotosynthese van een plant, het proces waarbij zonlicht wordt gebruikt om te groeien, straalt een plant een minieme hoeveelheid roodgekleurd licht uit. De satelliet bleek in staat om dit zwakke signaal te onderscheiden van het gereflecteerde zonlicht.

Het rode licht, ook wel fluorescentie genoemd, maakt het mogelijk om de biologische activiteit van planten van grote afstand waar te nemen. Uit de metingen blijkt bijvoorbeeld dat het tropische regenwoud tijdens droge en zonnige periodes weliswaar groen blijft, maar dat het minder hard groeit dan in natte periodes.

GOSAT, niet ontworpen voor dit soort metingen, ving het signaal van de plantengroei op. Maar de techniek is al langer bekend. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA onderzoekt de mogelijkheden voor een satelliet speciaal voor deze meting.


(GL)

ACHTERGROND
Het onderzoek van Christiaan van der Tol vindt plaats binnen de vakgroep Water Resources van de Faculteit ITC (Geo- Informatie wetenschappen en Aardobservatie) aan de Universiteit Twente.