• 16/05/2013

Studenten van de UT winnen Philips Innovation Award 2013

De schaalbaarheid en het verdienmodel van SciSports, bedacht door studenten van de Universiteit Twente, levert een cheque ter waarde van 47.000 euro op.

Trefwoorden: #Philips, #Philips Innovation Award, #SciSports, #Universiteit Twente

Lees verder

Nieuws

( Foto: Universiteit Twente )

ENGINEERINGENT.NL -- “Het juiste product op het juiste moment in de juiste markt”, zo luidde het oordeel van de jury over SciSports. De schaalbaarheid en het verdienmodel waren twee aspecten waarop het studentenbedrijf de afstand nam van de directe tegenstanders.

De finale was spannend te noemen door het hoge niveau van de finalisten. Skinprint verzon een manier om mensen met brandwonden van een nieuwe huid te voorzien, Urbancrops wil groenten verbouwen in leegstaande panden, One Nights Tent ontwikkelde een biologisch afbreekbare festivaltent en JackSavior patenteerde oordopjes die niet meer kapot kunnen gaan.

In de finale kregen de finalisten drie minuten de tijd om de jury te overtuigen van hun onderneming. De pitch van SciSports viel op, doordat hij werd gedaan in een oranje pak, met een voetbal en een doeltje.

De jury was overtuigd door de pitch en het businessplan en vrij snel kwamen zij tot een unaniem besluit om SciSports als winnaar van de competitie te kiezen.

De titel levert naast 5000 euro aan cash ook nog eens hulp en advies aan het bedrijf ter waarde van 42.000 euro op. Zo is er hulp van consultants, juridisch advies en worden de studenten naar Silicon Valley gevlogen om daar onder andere een rondleiding te krijgen over de Google Campus.

Een half jaar geleden waren Giels Brouwer, Anatoliy Babic en Remco van der Veen naar een voetbalwedstrijd in de bar van hun studentenvereniging aan het kijken toen ze een discussie over voetbaltransfers begonnen.

Zo ontstond het idee om een systeem te creëren waarin ze professionele voetbalclubs helpen om hun scouting te verbeteren. Na lange nachten van programmeren, vonden de studenten een manier om de grootste voetbaldatabase ter wereld te ontwikkelen.

Het doel van SciSports is om transfers van spelers in de sport efficiënter te maken. Ze creëerden daarvoor een duurzame versie van Moneyball (het statistische systeem dat de Amerikaanse honkbalwereld op zijn kop zette) voor voetbalclubs.

Naast de zoekmachine SciSearch zijn er nog een aantal producten in ontwikkeling, zoals SciSoccer. Beide diensten zijn complementair. SciSearch helpt clubs om vanuit een zee van spelers de shortlist te maken en SciSoccer helpt clubs om van die shortlist de beste speler te selecteren.

SciSports is ook bezig met toekomstige producten, maar daar doen ze nog geen uitspraken over. Ze proberen stap-voor-stap te innoveren. Zij werken al samen met een aantal clubs in de Premier League en de Nederlandse Eredivisie. Deze clubs benaderden hen.

De grote sportmarketingcommunity Sportnext noemde SciSports ‘het Google van de transfermarkt’ , het Amerikaanse Soccermetrics noemde hun aanpak ‘uniek in de wereld’ en de onderneming is geselecteerd als een van de vijftig meest innovatieve studentenbedrijven ter wereld door de prestigieuze Kairos Society.


(GL)

De jury van de finale bestond uit:
- Frans van Houten (CEO Philips)
- Jurgen van Breukelen (CEO KPMG)
- Frank van Ooijen (Corporate Director Comunications & Sustainability )
- Salem Samhoud (CEO &Samhoud)
- Charles de Monchy (Partner and Head Benelux BearingPoint)
- René Seyger (Partner RolandBerger)
- Harald Swinkels (CEO en oprichter NEM)