• 12/04/2013
  • |     BB

Interessante stopplaatsen tijdens Open Wervendag 2013

Dit jaar is het de 7de keer dat de Open Wervendag plaatsvindt. Met terechte trots pakken meer dan 100 bedrijven met hun werven uit. Wij selecteerden alvast enkele interessante stopplaatsen.

Trefwoorden: #open wervendag

Lees verder

Nieuws

( Foto: Open Wervendag 2012 )

ENGINEERINGNET.BE – 'Duurzame leefkwaliteit'. Zo vatten de inrichters van de Open Wervendag hun zevende editie, die op zondag 28 april 2013 plaatsvindt, kort en bondig samen.

Robert de Mûelenaere, gedelegeerd bestuurder Confederatie Bouw :“De sector is al jaren een voorloper op het vlak van energiezuinig bouwen, het gebruik van duurzame materialen en innovatieve en ingenieuze bouwtechnieken. Dit jaar, nog méér dan de voorgaande, komt dit perfect tot uiting in de bouwprojecten die worden opengesteld.”

Wat brengt deze zevende editie? Wat zijn zoal de blikvangers? Wij brengen u alvast een beknopt overzicht van interessante stopplaatsen. Op dit ogenblik zijn er al 100 bouwbedrijven die hun werven eenmalig en exclusief openstellen voor het grote publiek.

In (Oost)Malle is Centrumontwikkeling De Notelaar het typevoorbeeld van hoe mooi wonen, werken, winkelen en naar school gaan perfect kunnen geïntegreerd worden in een groene en autoluwe zone.

Het Havenhuis in Antwerpen wordt het nieuwe icoon aan de skyline van Antwerpen en de nieuwe werkplek van 500 medewerkers van het Havenbedrijf. Het gebouw lijkt op een diamant in de vorm van een schip en komt bovenop de beschermde oude brandweerkazerne. Samen met het nieuwe kantoorgebouw AB prachtige staaltjes van bouwvernuft.

AANRADER! In Westerlo en Oelegem kan de bezoeker kan kennis maken met de gigantische know-how van de Belgische waterbouwers en zij ontdekken van dichtbij de bouw van een tuikabelbrug, de fly-over aan de noordelijke rotonde en verhoogde bouw van de brug over de E313 en verder hoe de bowstringbrug over het Albertkanaal wordt (her)aangelegd.

En hoe je een nieuw gebouw inpast in een groene omgeving kan je in Torhout zien. Daar verrijst het nieuwe Stadskantoor aan de rand van het park. Het glasconstructie van het gebouw laat toe contact te houden met het omliggende park.

In Hasselt wordt Zuidzicht de place-to-be waarbij wonen perfect geïntegreerd wordt in de stadsomgeving.

AZ Alma in Eeklo is momenteel het modernste ziekenhuis van Vlaanderen en het grootste bouwproject van de regio Meetjesland (85.000m²).

Vergeet niet de renovatie van historische gebouwen in Gent tot moderne kantoren te gaan bekijken. Bijvoorbeeld de Gebouwen ‘Bank van de Arbeid’ of de oude fabrieksgebouwen in Manchesterstijl in de 19de eeuwse gordel.

Het Gemeenschapscentrum De Zandberg in Zele is dan weer een perfect voorbeeld van hoe een nieuw gebouw zich integreert in een bestaande woonomgeving.

AANRADER! In de haven van Oostende maakt de bezoeker kennis met de bouw van windturbines en krijgt hij een duidelijk beeld van de expertise van de Belgische bouwsector bij de bouw van maritieme structuren voor windmolenparken.

Het AZ Groeninge in Kortrijk wordt een nieuwe ultramodern ziekenhuis van 3 verdiepingen hoog, vlak aan de rand van de stad. Een mooi staaltje van zorginfrastructuur.

Het Kasteel van Beersel wordt gerestaureerd. Deze beschermde middeleeuwse waterburcht uit 1300 was ook het decor was van de Suske en Wiske strip ‘De Schat van Beersel’.

Den Travoo in Hoeilaart staat te boek als een mooi voorbeeld van een geïntegreerde centrumontwikkeling met kwaliteitsvolle architectuur verwijzend de typische serres die vroeger reeds in het centrum aanwezig waren.


ACHTERGROND
De bouw- en woontrends van de voorbije jaren zetten zich dit jaar meer dan ooit door, vooral in onze steden. Steeds meer mensen willen terug in de stad wonen om volop te kunnen genieten van de optimale combinatie van wonen, werken, winkelen, zorg en ontspanning. En bovendien moet alles duurzaam, energiezuinig, comfortabel zijn op steeds minder ruimte. Dit vereist alternatieve en innovatieve oplossingen.