• 17/04/2013

Koninklijke Metaalunie: licht herstel mkb-metaal dankzij export

Sombere verwachtingen voor eerste kwartaal van 2013, en zorgwekkend laag niveau van de positieve resultaten, meldt Koninklijke Metaalunie.

Trefwoorden: #export, #kwartaal, #metaalunie, #mkb

Lees verder

Nieuws

ENGINEERINGNET.NL -- Alleen door een opkrabbelende export stond het mkb-metaal er in het vierde kwartaal van 2012 iets beter voor dan in het kwartaal daarvoor.

Ook verslechterde de binnenlandse orderpositie van het vierde ten opzichte van het derde kwartaal. Bovendien zijn de verwachtingen van het eerstvolgende kwartaal, het eerste kwartaal van 2013, somber. Tenslotte is het niveau van de positieve resultaten zorgwekkend laag.

Dit alles laat de Economische Barometer van Koninklijke Metaalunie zien over het 4e kwartaal van 2012.

In de metaalsector zijn er nog steeds meer bedrijven die winst maken ten opzichte van verlies, per saldo is dit 28%. Ter verduidelijking: normaal is 50%, in hoogconjunctuur zelfs zo’n 70%. Bij 100% maken alle bedrijven winst, bij -100% maken alle bedrijven verlies.

Ondanks het positieve cijfer zal daarom duidelijk zijn dat 28% bij een laagconjunctuur hoort. Er zijn immers veel bedrijven die bij 28% ook verlies maken. Er wordt vooral nog winst gemaakt doordat veel bedrijven in hun kosten hebben gesneden. Verder zijn bedrijven die inmiddels failliet zijn niet in dit cijfer meegenomen.


(KV) (foto Zhejiang Yongfeng Powder Metallurgy Co.)