• 18/04/2013

Innovatief ontwerp voor verticale toren hoog met tuinkassen (+video)

Dit gebouw krijgt een transparante gevel van ETFE materiaal, waarmee ook het Beijing National Aquatics Center is bekleed. De toren dient ter promotie van de Nederlandse tuinbouw.

Trefwoorden: #ETFE materiaal, #Hortus Celestia, #tuinbouw, #tuinkassen

Lees verder

Nieuws

( Foto: Except Integrated Sustainability )

ENGINEERINGNET.NL -- Hortus Celestia is een ontwerp van Except Integrated Sustainablity, in samenwerking met de Stichting Innovatieve Glastuinbouw Nederland (SIGN). De glastuinbouwtoren wordt gebouwd in Naaldwijk, in het Westlandse kassengebied.

Doel is om internationale bezoekers te trekken en deze te enthousiasmeren voor de Nederlandse tuinbouw. Vanaf het park op het dak is er zicht op het kassengebied, waarna de bezoeker – al afdalend in de toren – alle aspecten van de teelt leert kennen. Nadruk ligt op Nederlandse innovaties in de bloemen- en groenteteelt.

Direct achter de gevel van ETFE verschuilen zich demonstratie kassen waarin allerlei gewassen, van tomaten tot rozen, te bezichtigen zijn voor het publiek. ETFE staat voor Ethyleen tetrafluorethyleen copolymeer en is een thermoplastisch polymeer dat nauwelijks iets weegt, 95% van het beschikbare licht doorlaat en weinig kost.

ETFE is onder meer gebruikt voor de 2.760 lichtdoorlatende 'kussens' aan de buitenkant van de Allianz Arena in München, met een totale oppervlakte van 66.500 m². Het record staat echter op naam van het Beijing National Aquatics Center dat in zijn geheel bekleed is met ETFE, goed voor 100.000 m².

Hortus Celestia telt 28 verdiepingen waarvan de helft kassen; de overige verdiepingen bieden ruimte aan een auditorium, horeca, kantoren, wisselende exposities en evenementen. Het gebouw krijgt een wateropslag op de bovenste verdieping dat als bron dient voor de bewatering van het gebouw. Rondom komt een ecologisch park met ruimte voor recreatie, natuur en water.

Het voorontwerp en de eerste haalbaarheidsstudie van de Hortus Celestia zijn nu afgerond. Momenteel wordt er gewerkt aan het voorfinancieren van een volledig haalbaarheidsonderzoek.


(LH)

Video: