• 19/04/2013

Jaarlijkse RoboCup Junior wedstrijd

Op zaterdag 20 april vinden op de TU Delft de Nationale Kampioenschappen RoboCup Junior plaats. De TU Delft is gastheer en hoofdsponsor van het evenement.

Trefwoorden: #RoboCup, #RoboCup Junior, #robots, #TU Delft, #wedstrijd

Lees verder

nieuws

( Foto: screenshot video robocup junior 2012 )

ENGINEERINGNET.NL -- Bijna zestig teams uit heel Nederland komen laten zien wat scholieren op robotica-gebied in hun mars hebben. De teams doen mee met zelfgebouwde robotjes in de categorieën Dans, Rescue en Voetbal.

De wedstrijden worden gespeeld in drie disciplines en drie leeftijdsgroepen. Leerlingen uit het Primair Onderwijs strijden tegen elkaar, ook de Onderbouw en Bovenbouw uit het voortgezet onderwijs hebben ieder een eigen categorie.

Leerlingen ontwerpen, bouwen en programmeren hun eigen robotjes en spelen mee met Dansen, Rescue of Voetbal.

Bij Dansen zorgen ze dat één of meer robotjes dansen op de maat van zelf uitgezochte muziek. Het gaat erom het publiek te vermaken, maar ook om te laten zien wat hun robotje(s) allemaal kunnen.

Bij Rescue gaat het erom op het speelveld een ‘container met gevaarlijke stoffen’ op te sporen en onschadelijk te maken. De leerlingen doen dat door hun robotje zo snel mogelijk naar het gele ‘moeras’ te rijden en daar de ‘container’ te zoeken en naar de kant van het ‘moeras’ te duwen.

Het slimme gebruik van sensoren moet hier helpen om de opdracht zo snel mogelijk uit te voeren. Een wat moeilijker variant wordt gespeeld op een speelveld met twee verdiepingen, waarbij de robots door een ‘huis’ moeten manoeuvreren en een blikje opsporen en op een verhoging plaatsen.

Bij het voetballen strijden vier robotjes om welk team het meeste doelpunten weet te scoren. Alle robots moeten geheel autonoom werken en mogen dus niet worden geholpen.

De robots moeten met behulp van hun sensoren zelf bepalen waar ze op het veld zijn, waar de bal en de doelen zich bevinden en moeten zorgen dat ze de bal in het doel van de tegenstander krijgen.

De bal zendt infrarood licht uit, waardoor de robot de bal kan vinden en volgen. De ondergrond van het veld verloopt van wit naar zwart, waardoor de sensoren aan de onderkant van de robot kunnen bepalen waar de robot zich op het veld bevindt.

Inmiddels doen er meer dan 35 scholen mee met deze wedstrijden en hebben verschillende scholen een doorlopende leerlijn opgezet waar leerlingen in de hogere klassen de lagere klassen begeleiden. Vooral in de hogere klassen wordt het steeds populairder om zelf robots te ontwerpen en te bouwen

De internationale RoboCup federatie organiseert jaarlijks wedstrijden voor voetballende robots. Daarnaast jaar organiseert de RoboCup Federatie ook de Junior Wereldkampioenschappen. Dit jaar wordt de WK op de TU Eindhoven gehouden, van 26-30 juni.

Het doel van de federatie is om het onderzoek naar robotica en interesse in techniek wereldwijd te stimuleren. Door het leveren van lesmateriaal, het opleiden van docenten en het geven van workshops op scholen hoopt men jongeren te interesseren voor techniek. Sinds 1999 organiseert ze de RoboCup Junior. Daarbij kunnen leerlingen van 9 tot 19 jaar meedoen aan nationale en internationale wedstrijden.


(GL)

Kijk voor meer informatie op de websites van RoboCup Junior en Robocup 2013.

Bekijk ook de video-impressie hieronder van RoboCup Junior 2012