• 23/04/2013

‹Step Awards›: Over vrouwen die de technische top wisten te bereiken

Het Amerikaanse Manufacturing Institute koos wereldwijd 122 vrouwen uit die tegen de stroom in een 'belangrijke prestatie hebben geleverd in de productie'.

Trefwoorden: #Manufacturing Institute, #Step Award, #technische beroepen, #vrouwen

Lees verder

HR

Download het artikel in

ENGINEERINGNET -- «STEP - Science, Technology, Engineering and Production - zijn disciplines waar vrouwen van oudsher ondervertegenwoordigd zijn». Het Amerikaanse Manufacturing Institute wil er wat aan doen, en koos wereldwijd 122 vrouwen uit die tegen de stroom in een 'belangrijke prestatie hebben geleverd in de productie door een positieve invloed op hun onderneming en de industrie als geheel'. Twee portretten.

De STEP Awards zijn onderdeel van het bredere 'STEP Ahead'-initiatief gelanceerd door drie befaamde organisaties in de Verenigde Staten: The Manufacturing Institute, de University of Phoenix en de Society of Manufacturing Engineers. De prijzen moeten de rol van vrouwen in de maakindustrie in de verf zetten, niet op lokaal of nationaal vlak - zoals er veel initiatieven zijn - maar op mondiaal niveau.

«Het STEP Ahead initiatief is in het leven geroepen om de perceptie van de maakindustrie te veranderen en om nieuwe mogelijkheden voor vrouwen in de sector te creëren», aldus Latondra Newton van Toyota Motor North America, voorzitster van STEP Ahead. «Dit initiatief is een oproep tot actie om het aanzien van de industrie van vandaag te veranderen en om ervoor te zorgen dat vrouwen kunnen bijdragen aan de toekomst van deze industrie.»

Uit een onderzoek in 2011 van Deloitte en The Manufacturing Institute blijkt dat bijna 70% van de Amerikaanse productiebedrijven een 'matig tot ernstig' tekort hebben aan beschikbare, gekwalificeerde werknemers.

Productiebedrijven kunnen minstens 600.000 hoogwaardige vacatures niet invullen terwijl de werkloosheidscijfers in de VS blijven hangen op historisch hoge niveaus. Bovendien laten werkgelegenheidsstatistieken zien dat vrouwen ondervertegenwoordigd zijn in het arbeidspotentieel van de maakindustrie en in de leidinggevende posities - een situatie die moet worden gekeerd om de industrie te behouden en te doen groeien.

We pikten er voor uw twee vrouwelijke managers uit, allebei werkzaam bij werktuigmachinebouwer Kennametal, die opgeklommen zijn tot de top van een bij uitstek technisch bedrijf. Het wijst er alvast op dat ook bij Amerikaanse bedrijven 'iets' beweegt, en er zijn in België nogal wat inter- en multinationale ondernemingen uit de VS actief.

Martina Igel, Plant Manager in Duitsland
«Toen ik 16 jaar was koos ik voor een stageplaats in een productiebedrijf omdat de brede variatie aan banen geboden door de wereld van de productie mij aansprak. Vandaag hou ik ervan om het resultaat van een dag werk te zien wanneer de vrachtwagen de fabriek verlaat om onze producten aan de klant af te leveren.»

Martina is manager op een gebied waar bij haar werkgever de meeste veranderingen plaatsvinden. Voorafgaand aan haar rol als Plant Manager, was Martina Manager of Supply Chain Planning voor EMEA en Azië. Ze ontwikkelde en implementeerde met succes een wereldwijde IT-oplossing om de flexibiliteit van de toeleveringsketen en de respons op wijzigingen in de vraag naar korte doorlooptijden te verbeteren.

Als Plant Manager geeft Martina leiding aan zestig medewerkers in de productie van keramische componenten die gebruikt worden om metalen te verdampen. Naast ontwikkeling en uitvoering van de strategie, verbetering van de technische mogelijkheden, kostenbeheersing, de instelling van een positieve omgeving voor culturele en werkrelaties, speelt ze een integrale rol bij de ontwikkeling van een nieuwe productiestrategie voor poedermetallurgische bewerkingen. Ze stimuleert de procesverbeteringen en zorgt voor uitmuntend leiderschap in termen van medewerker-betrokkenheid en resultaten.

Colleen Wood Cordova,Vice President Marketing Global Product Management in de VS
«De Verenigde Staten is 's werelds grootste productie-economie. Iedere dollar die we investeren voegt 1,48 dollar toe aan de economie van ons land, terwijl daarbij meer in innovatie en een hogere productiviteit wordt gegenereerd dan in iedere andere sector. Vanuit deze sterke positie is de ontwikkeling van geavanceerde en duurzame productietechnieken cruciaal om goedbetaalde banen te houden en de middenklasse vooruit te helpen.»

Als Global Product Management Vice President, geeft Colleen leiding aan een staf van meer dan 60 medewerkers over de hele wereld, waarbij zij functioneert als algehele marketing leider voor een business unit, wat inhoudt: product management, marketing communicatie, prijsstelling en regionaal uitrollen van producten en programma's.

Colleens prestaties omvatten de integratie van twee omvangrijke acquisities in de wereldwijde Kennametal-organisatie, de opzet en het leiden van een regionaal marketing team in Europa dat verantwoordelijk is voor de uitvoering van top-down marketingprogramma's met verkoopteams in alle regio's en het halen van meer dan 40% van de inkomsten van de organisatie afkomstig van nieuwe producten over de afgelopen zes opeenvolgende jaren.

Als gerespecteerd en succesvol leidinggevende in een wereldwijde productieorganisatie, reserveert Colleen tijd om vrouwelijke medewerkers te begeleiden in haar organisatie.


(foto's: Kennametal)
door Bert Belmans, hoofdredacteur