• 25/04/2013
  • |     BB

NAM start exploitatie klein gasveld in Noordzee op

NAM had al met succes nieuw, tot nu toe onbenut, deel van bestaand gasveld aangeboord vanaf productieplatform K83 in Noordzee. Eind maart 2013 is gasproductie nu daadwerkelijk opgestart.

Trefwoorden: #aardgas, #gas, #gasproductie, #Koss skid, #NAM, #rig, #shell, #swift

Lees verder

Nieuws

( Foto: NAM, Swift 10 boorplatform )

ENGINEERINGNET.NL – Bij de ingebruikname werden een aantal nieuwe werkwijzen toegepast. Zo is het bijvoorbeeld gelukt om de aansluiting te realiseren zonder gas te hoeven affakkelen.

Op het platform is bovendien een nieuw type installatie geplaatst, een zogeheten 'Koss-skid'. Dit is een gestandaardiseerd type installatie waarmee de productie uit de put wordt aangestuurd.

Vervolgens stroomt het hoogcalorische gas via bestaande pijpleidingen naar een ander platform waar behandeling plaatsvindt voordat het gas naar de NAM-installaties in Den Helder wordt getransporteerd.

Naar schatting zit er 400 miljoen m³ aardgas in dit deel van het reservoir. De put, met een diepte van ongeveer 3 kilometer, werd al geboord in 2012. De daadwerkelijke gasproductie is eind maart 2013 gestart.

De boring is uitgevoerd met het hoogtechnologische boorplatform „Swift 10‟. Dit platform is op verzoek van NAM speciaal ontworpen om de zogeheten kleine velden in het Zuidelijke deel van de Noordzee zo optimaal en efficiënt mogelijk te ontginnen.

Er zijn minder mensen nodig op het platform, veel processen zijn geautomatiseerd en de capaciteit van het platform is afgestemd op de eigenschappen van dit deel van de Noordzee.

'Op deze manier worden de Nederlandse bodemschatten optimaal benut en draagt NAM bij aan de ambitie van de Nederlandse overheid om zoveel mogelijk gas uit zogeheten 'kleine gasvelden' te exploiteren', stelt NAM in zijn nieuwsbrief.