• 30/04/2013

Nieuw geslacht vleermuis ontdekt

Wetenschappers ontdekken in Soedan heel nieuw geslacht vleermuis.<br><br>

Trefwoorden: #Reeder, #Soedan, #Vleermuis

Lees verder

Nieuws

( Foto: Bucknell University, DeeAnn Reeder )

ENGENEERINGNET -- “Mijn aandacht trok direct naar het prachtige en onderscheidende patroon van stippen en strepen,” vertelt onderzoeker DeeAnn Reeder over het moment waarop ze de vleermuis voor het eerst zag. “Het was duidelijk een uitzonderlijk dier, een dier dat ze nog nooit had gezien. Haar aandacht werd getrokken door de strepen en stippen op het lichaam van de vleermuis.

Kort na de ontdekking keerde de onderzoekster terug naar de Verenigde Staten ten einde haar opzoekingen verder te zetten. Zo ontdekte Reeder dat de vleermuis niet helemaal nieuw was voor de wetenschap. In 1939 hadden wetenschappers een soortgelijke vleermuis in Kongo gevangen.

Het diertje had toen de naam Glauconycteris superba gekregen. De eerste naam van het dier – het geslacht waar dit toe behoort – verbaasde Reeder en haar collega’s.

“Na een zorgvuldige analyse is het wel duidelijk dat de vleermuis niet tot het geslacht behoort waarin deze zich nu bevindt. Zijn schedel, zijn vleugels, zijn grootte, zijn oren: letterlijk alles wat je ziet, is anders. De vleermuis is zo uniek dat we wel een nieuw geslacht moesten creëren.”

En dat is precies wat de wetenschappers hebben gedaan, zo is in het blad ZooKeys te lezen. De vleermuis behoort nu tot het gloednieuwe geslacht Niumbaha. Letterlijk betekent het: zeldzaam of ongebruikelijk. Daarmee verwijst de naam naar het feit dat tot op heden van dit dier slechts vijf exemplaren zijn teruggevonden.

Soedan zou volgens de onderzoekers nog meer onbekende dieren herbergen. Een uitdaging voor de toekomst.


(LVD)