• 29/04/2013
  • |     BB

Copa-Data start ontwikkeling industriële ‹adaptive user interfaces› voor mobiel

Fabrikanten van industrie-automatisering lijken de weg naar mobiele apparaten meer en meer te vinden. Zo leidt Copa-Data de (gesubsidieerde) ontwikkeling van 'adaptive user interfaces' in.

Trefwoorden: #adaptive, #copa-data, #hmi, #plc, #scada, #smartphone, #tablet

Lees verder

research

( Foto: Copa Data )

ENGINEERINGNET -- Bosch Rexroth kaapte er dit jaar (2013) nog een innovatieprijs mee weg op de Hannover Messe, Carl Software mocht er een Belgische maintenance-award voor ontvangen: apps en interfaces voor smartphones en tablets waarmee aan de slag kunt in techniek en engineering.

'Er is inderdaad een stijgende vraag naar nieuwe interfacingconcepten voor mobiele apparaten', stelt fabrikant Copa-Data in een mededeling. Het bedrijf gaat daarom van start met een nieuw ontwikkelingsproject om zogenaamde 'adaptive user interfaces' te creëren.

Het gaat concreet om gebruikersinterfaces die zich kunnen aanpassen aan de gebruiker (bijvoorbeeld programmeur of onderhoudstechnieker), maar die tegelijk ook zelf hun hardware detecteren en meteen de juiste bedieningsfuncties aan de gebruiker laten zien.

Product Manager Reinhard Mayr: "Medewerkers of onderhoudspersoneel willen de processen op een tablet zien. Bijvoorbeeld ter controle of om direct de bediening van de productie over te nemen. Managers zien graag de planning voor meetings op hun tablet en willen het liefst de belangrijkste cijfers te voorschijn kunnen toveren."

"Het gaat dus allang niet meer over de beschikbaarheid van data onafhankelijk van tijd en plaats, maar meer over de meest ideale presentatie en communicatiemogelijkheden."

"Het menselijke brein en het machinesysteem werken op totaal verschillende manieren. Standaard bedieningspanelen houden hier vaak geen rekening mee omdat ze niet bijzonder intuïtief zijn. Vaak blijken ze onduidelijk en bieden zeer conservatieve operationele concepten. Die gaan ervan uit dat de gebruiker een opgeleide specialist is, zeker wanneer het gaat om industriële toepassingen"

"Ons nieuwe interactieconcept moet eenvoudig en snel te leren zijn", zegt Mayr. Het bedrijf bestudeert daarvoor alvast een gelijktijdige combinatie van verschillende interactievormen, zoals eye-tracking, gebaar en stem.

Onbeslagen gaan de ingenieurs van Copa-Data niet op weg: ze kunnen de resultaten van drie eerdere studies over user interfaces - in 2011 samen met externe onderzoeksfaciliteiten uitgevoerd - gebruiken in hun nieuwe project.

Het nieuwe project loopt over een periode van drie jaar en wordt financieel ondersteund door het 'Austrian Research Promotion Agency'.

Het ziet er alvast naar uit dat tablets en smartphones definitief hun intrede hebben gedaan in de industriële automatisering. Temeer daar ze een belangrijke rol zullen spelen in de 'digital factory of the future'. Fabrikanten die niet tijdig inspelen op de trend, zullen over enkele jaren ongetwijfeld aankijken tegen een nauwelijks te overbruggen concurrentienadeel...


LEES OOK
Duitse Hermes Award voor PLC-programmatie via smartphone-app

Mobiele CMMS-applicatie beste innovatie van jaar in onderhoud

ACHTERGROND
Copa-Data is een Oostenrijks ontwikkelaar van HMI/SCADA-systemen, met vestigingen in Europa, Noord-Amerika en Azie en een uitgebreid netwerk van partners in de rest van de wereld. De firma heeft inmiddels indrukwekkende referenties opgebouwd waaronder Festo, BMW en Audi. Het bedrijf is via een distributeur vertegenwoordigd in België en Nederland.