• 03/05/2013

Green Team Twente verdedigt titel tijdens Shell Eco-marathon Europe

Green Team Twente, een team bestaande uit zeven studenten van de Universiteit Twente, neemt voor het tweede achtereenvolgende jaar deel aan de Shell Eco-marathon Europa.

Trefwoorden: #Green Team Twente, #Shell Eco-marathon, #UrbanConcept, #UTmotive, #waterstofklasse

Lees verder

Nieuws

( Foto: UTwente )

ENGINEERINGNET.NL -- Het Green Team Twente verdedigt zijn titel en gaat de strijd aan met meer dan 200 andere studententeams in een race waarbij het niet gaat om snel, maar om zuinig rijden. Op woensdag 8 mei onthult het team de duurzame waterstofauto genaamd UTmotive.

Met een score van 75 km/kWh, omgerekend 727,5 km op 1 liter benzine, won Green Team Twente vorig jaar de race in de UrbanConcept waterstofklasse. De auto die het team dit jaar bouwt moet omgerekend 1000 kilometer met 1 liter benzine kunnen rijden.

“Door gebruik te maken van de nieuwste materialen en technieken weegt de UTmotive nog geen 80 kilo!” aldus Teun Bartelds, teammanager van Green Team Twente.

“Ook de omzetting van brandstof naar beweging verloopt super efficiënt door een nog zuinigere aandrijflijn en een custom made naafmotor.” Andere speerpunten zijn de aerodynamica en een zeer efficiënte rijstrategie. De auto rijdt op waterstof en stoot daarom alleen waterdamp uit en geen CO2 of andere broeikasgassen.

Door mee te strijden in de UrbanConcept klasse laat het Twentse team zien dat hun futuristische auto klaar is om de openbare weg op te kunnen. Het voertuig is daarom onder meer uitgerust met verlichting, zijspiegels en ruitenwisser.

Om de race extra realistisch te maken moeten de teams tijdens de race iedere ronde verplicht stoppen voor een stoplicht.

“Deze eisen brengen extra ontwerpuitdagingen met zich mee, maar we vinden het een belangrijk onderdeel van dit project om de ontwikkelde innovaties toepasbaar te maken.” Na de race werkt het team daarom nog even door: “We willen de auto RDW laten keuren, zodat we er na de race ook écht de weg mee op kunnen!”


(GL)