• 07/05/2013

Belgische satelliet gaat wereldwijde vegetatie in kaart te brengen

Vandaag werd in Kourou, Frans-Guyana, de Belgische satelliet Proba-V gelanceerd. Deze kunstmaan zal de wereldwijde vegetatie in kaart gaan brengen.

Trefwoorden: #Belspo, #Proba-V, #QinetiQ Space, #ruimtevaart, #satelliet, #VITO

Lees verder

Nieuws

( Foto: QinetiQ Space )

ENGINEERIGNET.BE -- De gegevens die de satelliet zal verzamelen, maken het mogelijk om de gevolgen van de klimaatverandering beter in te schatten, het oppervlaktewater beter te beheren, de landbouw te volgen en de voedselveiligheid te superviseren.

Het Proba-V project is opgestart door ESA en het Federaal Wetenschapsbeleid (Belspo) en het ruimtevaartbedrijf QinetiQ Space uit Kruibeke is hoofdaannemer van de fabricage. Spacebel in Luik is verantwoordelijk voor de software aan boord en op de grond.

De drie telescopen aan boord werden ontwikkeld door OIP Sensor Systems (Oudenaarde), Amos (Luik) en XenICs (Leuven). Het ESA-grondstation in Redu zal dienst doen als controlecentrum. VITO, de Vlaamse Instelling voor Technologisch Onderzoek, staat in voor het hoofdonderzoek en voor het verwerken en verspreiden van de gegevens.

De satelliet is uitgerust met een camera die om de twee dagen een totaalbeeld levert van de vegetatie op het aardoppervlak. De beelden worden gebruikt voor milieutoepassingen, ruimtelijke ordening en natuurrampen.

De ‘V’ staat voor Vegetation, het hoofddoel van dit project. De missie past volledig in het kader van het Global Monitoring for Environment & Security-programma (GMES) van de Europese Commissie en de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA. GMES zorgt voor een volledig overzicht van het milieu op aarde.

De verwezenlijkingen van de Belgische bedrijven zijn overigens van een gehalte om 'u' tegen te zeggen. Zo vervangt de nieuwe Proba-V een instrument op een bestaande satelliet van 3.000 kilogram, terwijl het zelf amper 140 kg weegt en nauwelijks een kubieke meter groot is. Iets wat toch wel eens in de verf mag gezet worden…


(GL)

Dossier: Belgische minisatelliet Proba V in baan om aarde.
Een opsteker voor de Belgische ruimtevaartsbedrijven. De nieuwe Proba V kunstmaan van QinetiQ Space is vanaf de lanceerbasis in Kourou succesvol de ruimte ingeschoten (foto: QinetiQ).

Lees over de Belgische ruimtevaarttechnologie in ons dossier:
Belgische Proba V-kunstmaan: wist je dat…

Belgische satelliet gaat wereldwijde vegetatie in kaart te brengen

Optisch technologie voor Belgische Proba-satelliet stamt uit Oudenaarde

En ook…
Qinetiq Space ontwikkelt nieuw dockingmechanisme voor ISS-ruimtestation

Spacebel mag minisatelliet aan Vietnam leveren