• 07/05/2013
  • |     BB

Nederlandse kunststofkabel klaar voor wereldmarkt

Participatiemaatschappij NPM Capital neemt belang van 25% in FibreMax, een fabrikant die superkabels in kunststof volgens een uniek en zelf ontwikkeld procedé maakt.

Trefwoorden: #Dyneema, #fibremax, #Huisman, #kabel, #NPM, #NPM Capital, #Twaron

Lees verder

research

( Foto: Fibremax )

ENGINEERINGNET.NL - NPM Capital heeft zich voor 25% in het kapitaal van FibreMax uit Joure ingeschreven. Dat meldt het bedrijf in een mededeling.

Fibremax heeft naar verluidt 'een uniek procedé ontwikkeld waarmee het een superkabel maakt die lichter, sterker en duurzamer is dan traditionele staalkabels'.

De firma is vijf jaar geleden opgericht door Rinze van der Schuit. Hij bracht de technologie van het ‘Endless Winding’ mee uit een bedrijf dat hij eerder oprichtte en dat kabels maakt voor de zeilindustrie.

Een robot wikkelt supervezels zoals Twaron en Dyneema honderden keren - volstrekt regelmatig en onder exact dezelfde spanning - tot de gewenste breekkracht ontstaat. De kabel, die tot 5.000 meter lang kan zijn, is bij dezelfde breekkracht volgens van der Schuit '80 tot 90% lichter dan staalkabel en 10% dunner'.

“We hebben een uniek productieproces, een robot die de kabels kan maken en een snel groeiende orderportefeuille”, zegt directeur-aandeelhouder Van der Schuit.

“Zelfs als een andere partij onze patenten zou schenden, dan heeft hij nog zeker vijf jaar nodig om een machine te bouwen en de benodigde ervaring op te doen."

Het bedrijf bediende in het verleden al toonaangevende klanten als Huisman Equipment (foto) en ziet daarnaast grote orders en aanvragen binnenkomen uit verschillende wereldwijde industrieën.

Met het groeikapitaal dat NPM als nieuwe aandeelhouder gaat de onderneming een verkooporganisatie opzetten die de superkabel gaat afzetten in mijnbouw, offshore, bouw en constructie, zwaar transport en zware industriële toepassingen.