• 06/08/2013
  • |     BB

Duitse fabriekorders stijgen onverwacht in juni

In Duitsland zijn de fabrieksorders in de maand juni onverwacht gestegen. Samen met de Europese vertrouwensindex wijst dat er op dat het economische klimaat aan het opklaren is.

Trefwoorden: #europa, #europese commissie, #fabrieksorder

Lees verder

Nieuws

( Foto: Emerson )

ENGINEERINGNET.BE – Vergeleken met mei 2013 zijn de Duitse fabrieksorders in juni gestegen met 3,8%. In mei waren de bestellingen nog met 0,5% gedaald. Dat weet het Duitse ministerie van wetenschap en economie te melden.

De stijging is beduidend groter dan verwacht. Orders vanuit het buitenland gingen met 4,2% omhoog, die vanuit het binnenland met 3,3%. Vooral in investeringsgoederen, waaronder machines en productie-infrastructuur, is de sprong markant: +6,8%.

De gunstige cijfers zijn niet alleen belangrijk omdat Duitsland een belangrijke handelspartner is van België, maar omdat ook andere indicatoren er op wijzen dat het economische klimaat in Europa aan het opklaren is.

Zo stelde de Europese Commissie eind juli nog dat de industrie zich opmaakt om de recessie achter zich te laten. Ook de economische vertrouwensindex (ESI, Economic Sentiment Indicator) steeg in juli voor de tweede maand op rij.