• 29/08/2013

Pompenbouwer Grundfos positief over tweede jaarhelft

Pompgigant Grundfos keek in eerste jaarhelft 2013 aan tegen stagnatie. 'Sommige marktsegmenten doen het niet goed, maar we verwachten een betere tweede jaarhelft", stelt CEO Carsten Bjerg.

Trefwoorden: #grundfos, #pompen

Lees verder

Techniek

( Foto: Grundfos, Carsten Bjerg )

ENGINEERINGNET – 'In het beste geval kan ik stellen dat de pompenmarkt stagneert, en in dat kader is onze lichte groei nog – nipt - aanvaardbaar", stelde CEO Carsten Bjerg tijdens de voorstelling van voorlopige resultaten 2013.

Die uitspraak is typerend voor de economische toestand waarin de markt van de industriële pompen zich al enkele jaren bevindt. En omdat de Deense producent te boek staat als de grootste pompenbouwer ter wereld (zie onderaan), hanteert de markt het bedrijf vaak als maatstaf voor de verwachtingen die de sector in zijn geheel koestert.

In dat opzicht is het belangrijk dat het management stelt er wél vertrouwen in te hebben dat de tweede jaarhelft beter wordt, in die mate zelfs dat 2013 'toch nog een goed jaar' zou worden. Dat wijst op een rijkelijker gevuld orderboek, in die mate zelfs dat nieuwe bestellingen de lagere inkomsten van het eerste semester zouden weten te compenseren.

"De eerste jaarhelft is bij ons altijd zwakker dan de tweede, en we hopen dat onze cijfers voor groei, omzet en winst dit jaar toch nog positief zullen uitvallen", aldus Bjerg. "Maar het is een feit dat bepaalde marktsegmenten onder onze verwachtingen bleven."

Wel is het zo dat de pompenfabrikanten, bij gebrek aan investeringen in vooral de 'gesettelde' economieën, vooral naar de groeilanden kijken om hun zakencijfers en winsten op te krikken.

Dat wijzen ook de cijfers bij Grundfos uit: de hoogste groei kwam van China, met niet minder dan 12 percent, gevolgd door de Oost-Europese markten met 5 percent. De rest van Azië loopt naar verluidt 'licht' achter, maar in Europa ontbreekt alle groei.

En dan de cijfers: 3 percent groei over de hele lijn, bij een omzet van 1,47 miljard euro en een winst van 59 miljoen euro.


(Bert Belmans)

ACHTERGROND
Op dit ogenblik controleren 16 pompenbouwers bijna 60% van de wereldmarkt: Flowserve, Sulzer, KSB, SPX Flow Technology, Roper, Kubota, Colfax, Grundfos, Idex, ITT Industrial Process, Pentair Water Group, Toroshima, Weir Group, Wilo en Xylem. Grundfos is momenteel nog altijd de grootste speler.