• 15/05/2013
  • |     BB

Multinationals in België lijsten hun grieven op

Multinationals waarschuwen: ‹Miljarden die België heeft aangetrokken via notionele interest zullen even vlug wegvloeien›. Getekend: Ajit Shetty (ex-Janssen Pharmaceutica) en Wouter De Geest (BASF).

Trefwoorden: #basf, #de geest, #janssen pharmaceutica, #mcb, #mcb forum, #multinational, #notionele, #Shetty, #tobin

Lees verder

Nieuws

( Foto: BASF, Wouter De Geest )

ENGINEERINGNET.BE –Om een duistere reden is het nieuws nauwelijks opgepikt door de media, maar het MCB-Forum, de federatie van multinationale ondernemingen in België, laat in een persmededeling weten het debat te zoeken met de Belgische overheid.

Nochtans zijn de ondertekenaars van de mededeling (Belga) niet de minste: Ajit Shetty (ex-Janssen Pharmaceutica) en Wouter De Geest (BASF), respectievelijk Chairman en Vice-Chairman of the Board of Directors van MCB. Hun grieven: loonkosten, energiekosten en fiscaliteit.

Terecht of onterecht: de multinationals van het MCB-Forum maken zich zorgen. Ze staan naar eigen zeggen 'op alle vlakken voortdurend onder druk van de internationale concurrentie', maar anderzijds maakt de regering Di Rupo het hen niet gemakkelijk.

'De recente hetze rond de notionele interest aftrek en de plannen voor de invoering van de Tobin taks bedreigen de aantrekkelijkheid van België als vestigingsplaats', aldus het forum in de mededeling.

De multinationals gebruiken waarschuwende taal: 'De miljarden die België heeft aangetrokken met de notionele interest zullen even vlug wegvloeien. De OESO stelde al vast dat de laatste aanpassing van het stelsel 45 miljard netto deed wegvloeien'.

En ook: 'De thesauriecentra, een unieke bron van tewerkstelling met grote toegevoegde waarde in de Belgische economie, zullen verplicht worden het land te verlaten'.

Doordat banen bij de multinationals zullen sneuvelen, zal het invoeren van de Tobin taks de overheid één miljard euro kosten aan gederfde inkomsten, sociale zekerheidsbijdragen, BTW en uit te keren vervangingsinkomens, aldus het forum: ' Bepaalde banen in de groepsthesauriecentra in ons land zijn heel mobiel'.

Zoals de vorige Minister van Financiën, Steven Vanackere, vroeger al liet weten, stellen de centra zowat 16.000 mensen tewerk. 'Deze centra van de multinationale ondernemingen moeten uitgesloten worden van de taks'.

Nog steeds volgens het forum, zal de kost van de Tobin taks doorgerekend worden aan de industriële vennootschappen en zal daarom voornamelijk een groot deel van de reële economie treffen'. Het gaat dus niet alleen om multinationals die om louter financiële redenen afzakken naar ons land, maar ook wel degelijk om in België producerende bedrijven.

Ten slotte stelt het MCB-Forum 'het niet te nemen' niet dat de inspanningen van een hele reeks ministers om buitenlandse investeerders aan te trekken, ongedaan worden gemaakt door allerlei ongegronde verdachtmakingen aan het adres van multinationale ondernemingen.