• 16/05/2013

Franse McPhy Energy ontvangt prijs voor innovatie in waterstofopslag (+video)

De Amerikaanse Minerals, Metals & Materials Society heeft onlangs een prijs toegekend aan McPhy Energy voor hun innovatieve methode om waterstof in vaste vorm op te slaan.

Trefwoorden: #CO2, #McPhy Energy, #metaalhydriden, #waterstof, #waterstofopslag

Lees verder

research

( Foto: McPhy Energy )

ENGINEERINGNET -- McPhy Energy ontwikkelt en produceert een technologie voor de opslag van waterstof in vaste vorm door gebruik van metaalhydriden. Het in 2008 opgerichte bedrijf maakt hiervoor gebruik van magnesium, dat in staat is om waterstofatomen aan zich te binden.

Dit leidt tot de vorming van metaalhydriden. Door verschillende temperaturen en druk te gebruiken, wordt het waterstof geabsorbeerd door het magnesium of juist weer losgelaten.

De hitte die vrijkomt bij absorptie is te gebruiken voor het loslaten van de waterstofatomen, zodat er 10-25% minder energie voor opslag nodig is dan bij conventionele manieren van waterstofopslag. Dit leidt ook tot een kleinere CO2-voetafdruk.

Grootste probleem bij de conventionele manier voor opslag en transport van waterstof is het gevaar op ontploffing omdat waterstof heel licht en brandbaar is. Waterstofopslag is hierom in veel stedelijke gebieden niet welkom, wat een obstakel is bij het invoeren van rijden op waterstof.

De innovatie van McPhy Energy maakt het mogelijk om waterstof veilig op te slaan. Magnesium is daarnaast gemakkelijk te verkrijgen, betaalbaar en veilig om mee te werken. Het systeem kan voor 100% worden ontladen en is vele malen opnieuw te gebruiken.

De nieuwe methode voor waterstofopslag is goed geschikt om overtollige energie op te slaan die ontstaat tijdens piekuren van windmolens of zonnepanelen.

Eerste commerciële leveringen zijn gedaan aan onder meer Enel, GDF-Suez, Enertrag, Total en Linde. Daarnaast heeft McPhy Energy onlangs dochterondernemingen opgericht in Duitsland en Italië. Verder ontving het bedrijf begin dit jaar 5 miljoen euro van het Franse Ecotechnologies-fonds.

De video toont een Magnesium hydride disk die 600 liter waterstof bevat en met een heel hete vlam van 1900°C gedurende 5 minuten wordt verhit. Er ontstaat desondanks geen explosie, als bewijs van de veiligheid van McPhy's waterstofopslag.


(LH)

Klik hier voor een video