• 16/05/2013
  • |     BB

Merendeel Belgische managers creëert demotiverende werksfeer

62 percent van de Belgische managers creëert een demotiverende sfeer voor de medewerkers en remt de groei van de organisatie af. Dat stelt het organisatieadviesbureau Hay Group.

Trefwoorden: #hay, #hay group, #manager

Lees verder

HR

ENGINEERINGNET.BE – Door de economische onzekerheid valt de meerderheid van de Europese managers terug op een dwingende leiderschapsstijl: ‘doe wat ik zeg’. 'Geen goede zaak', stelt Hay Group, dat een onderzoek deed bij 95.000 managers bij 2.200 organisaties in 48 landen wereldwijd.

Slecht leiderschap creëert een demotiverende sfeer. Dit leidt uiteindelijk tot mindere prestaties, hoog personeelsverloop, frequente afwezigheid en beïnvloedt daarmee het bedrijfsresultaat. Wereldwijd gaat 55 procent van de managers in de fout en in België is dat zelfs 62 procent.

Gie Kauwenberghs van Hay Group: “Door gebruik te maken van meerdere leiderschapsstijlen kunnen managers een werkklimaat opbouwen dat innovatie en creativiteit stimuleert. Vergelijk het met een golfer die gebruik maakt van verschillende clubs om de bal te slaan, zo moeten leiders meerdere stijlen gebruiken en in staat zijn om deze in te zetten voor diverse werksituaties”.

“De voorkeursstijl van Belgische managers is de democratische leiderschapsstijl. Werkt deze stijl niet, gaan ze over op de toonaangevende stijl of dwingende stijl; stijlen waarbij de manager het tempo bepaalt door het werk voor te doen. Deze stijlen remmen de innovatie en creativiteit van medewerkers af."

Onderzoek heeft aangetoond dat er zes wezenlijke gedragspatronen, of leiderschapsstijlen zijn die managers gebruiken: de dwingende, de gezaghebbende, de relatiegerichte, de democratische, de maatgevende en de coachende stijl.


ACHTERGROND
De 'democratische' managementstijl, volgens Hay
Primaire doel: betrokkenheid opbouwen en het genereren van nieuwe ideeën.
Vertrouwt erop dat medewerkers de capaciteit hebben om de juiste richting voor zichzelf en de organisatie te ontwikkelen. Betrekt ondergeschikten bij besluitvorming en neemt beslissingen door middel van consensus. Vergadert veel en luistert naar de behoeftes van zijn medewerkers. Beloont voor voldoende taakuitvoering, geeft zelden negatieve feedback en bestraft vrijwel nooit.

De 'dwingende' managementstijl, volgens Hay
Primaire doel: onmiddellijke gehoorzaamheid!
Geeft duidelijk leiding door medewerkers te zeggen wat ze moeten doen, zonder te luisteren of veel inbreng van de medewerker toe te staan. Verwacht dat medewerkers onmiddellijk doen wat wordt gezegd/gehoorzamen. Controleert nauwgezet, vraagt veel gedetailleerde verslagen. Hanteert negatieve en ‘corrigerende’ feedback en strategieën om aandacht te krijgen (bijvoorbeeld door te schelden). Motiveert door aan te geven wat de negatieve consequenties zijn wanneer men niet doet wat er wordt gezegd (dreigementen/bestraffing).