• 21/05/2013

Innovatief zonnepaneel verdubbelt rendement

SunCycle heeft een nieuw type hybride zonnepaneel ontwikkeld dat werkt met geconcentreerd zonlicht en binnenkort op de markt komt.

Trefwoorden: #hybride, #silicium, #SunCycle, #zonnepaneel

Lees verder

Techniek

( Foto: SunCycle )

ENGINEERINGNET.NL -- Dit Nederlandse bedrijf ontwierp een systeem dat een elektrische efficiëntie heeft van 25%, dat twee keer zo hoog is dan het rendement van conventionele silicium zonnepanelen. De thermische opbrengst ligt op 40%.

SunCycle maakt gebruik van 'concentratortechniek' waardoor zonlicht dat op het paneel valt op meerdere punten gebundeld wordt en vervolgens belandt in één zonnecel. Deze cel haalt veel meer energie uit het licht dan de huidige generatie panelen, aldus Peter Penning, mede-oprichter van SunCycle. Het rendement ligt daardoor veel hoger, wat ervoor zorgt dat de kostprijs per kWh aanzienlijk daalt en daarmee de terugverdientijd.

De concentratorcel behaalt een temperatuur van 80 graden, zodat de panelen ook thermische energie leveren waarmee bijvoorbeeld water is te verwarmen. Bijkomend voordeel van de spiegeltechniek is dat er 99,9% minder van het dure halfgeleidermateriaal nodig is. Dit wordt vervangen door goedkopere materialen, zoals kunststof en aluminium. Hierdoor is de prijs per paneel lager. Ook zijn milieubelastende stoffen zoals zoutzuur en trichlorosilaan nauwelijks nodig bij de productie.

SunCycle heeft een bijdrage van het project Pieken in de Delta (PID) van Agentschap NL gekregen om zo de techniek voor de panelen verder te ontwikkelen en er een werkend product van te maken. Ook spotte Agentschap NL een partner voor het bedrijf: het Franse Institut National De L'Energie Solaire. Andere partners zijn Voestalpine, Radboud Universiteit Nijmegen, Neways Electronics en TNO.

Gezamenlijk nemen deze partners deel aan KP7. Dit Europese onderzoeksprogramma is gericht op onderzoek en technologische ontwikkeling en bevindt zich nu in het laatste jaar. Totale budget was ruim 50 miljard euro.

Binnen dit programma werkt SunCycle aan opschaling van deze nieuwe techniek. De eerste panelen komen in het najaar op de markt. Het bedrijf is in gesprek met partijen die de panelen in het Midden-Oosten en India op de markt willen brengen.

Het Expertisecentrum voor internationaal Onderzoek en Innovatie (EiOI) is het contact punt voor KP7 binnen Nederland. Dit centrum geeft voorlichting, advies, trainingen en analyses van de deelname van Nederlandse organisaties.

Horizon 2020 is de opvolger van KP7 en start op 1 januari 2014. Budget wordt waarschijnlijk 70 miljard euro.

Meer info over KP7:
Deelnemen aan KP7

Meer info over Horizon 2020:
Horizon 2020


(LH)

Video: